Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de New York Borsası'nda işlem gören hisse senetleri, şirket birleşmeleri, Caterpillar Inc.'nin beklenenden daha iyi kar açıklaması ve Avrupa'da borç krizinin çözümüne yönelik iyimser beklentilerle yükseldi. Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi, Şubat ayından bu yana en uzun sürel, haftalık rallisini daha da genişletti.

Dünyanın en büyük madencilik ve inşaat ekipmanları üreticisi Caterpillar yüzde 5 değer kazandı. Freeport-McMoRan Copper & Gold Inc., Çin ve Japonya'dan gelen büyümeye yönelik işaretler sonrası emtia grubunda görülen yükselişlerin etkisi ile yüzde 5 prim yaptı. RightNow Technologies Inc., Oracle Corp.'un şirketi 1.5 milyar dolara satın alma konusunda anlaşmaya varmasının sonucu yüzde 19 değer kazandı.

S&P 500 Endeksi yüzde 0.7 yükselerek New York saati ile 09:49'da 1,246.74 puana çıktı. Gösterge endeks üç haftayı üst üste kazançla kapadı. Dow Jones Endeksi ise 61.76 puan ya da yüzde 0.5 yükselişle 11,870.55 puana ulaştı.

Richmond, Virginia'da RidgeWorth Capital Management kıdemli stratejisti Alan Gayle, "Şirketler para kazanıyor," dedi ve "Ekonominin büyümekte olduğu yönünde işaretler var. Avrupa Birliği ile ilgili riskler biraz azalırsa, piyasanın daha da yükselmesi için kapasite var" değerlendirmesinde bulundu.

S&P 500 Endeksi geçen haftayı, Avrupalı liderlerin borç krizini çözeceğine ilişkin iyimserlik ve McDonalds'ın beklenenden daha iyi kar açıklayan şirketler kervanına katılmasının etkisi ile, S&P'nin ABD'nin "AAA" olan kredi notunu kırmadan iki gün önceki tarih olan 3 Ağustos'tan bu yana en yüsek seviyesinde kapadı. Endeks, 3 Ekim'de, ayı piyasası olarak adlandırılan, Nisan ayındaki zirvesinden yüzde 20'lik düşüş sınırına yüzde 1 yaklaşmasından bu yana ise yüzde 13 yükseldi.