Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Ekonomistlerin bozulmaya işaret etmesini beklediği Almanya ve Fransa'nın Tüketici Güveni raporlarının öncesinde euro, yen karşısında 5 gündür devam eden yükselişini sonlandırdı.

Euro, yarın yapılacak olan ikinci Avrupa Birliği kriz zirvesinin öncesinde önemli para birimlerinin çoğunluğu karşısında geri adım attı. Dolar Endeksi, dün New York Fed Başkanı William C. Dudley'nin merkez bankasının faizleri düşük tutmak için esktra önlem alabileceğini söylemesinin ardından kaydetmiş oldupu kayıplara tutundu. Yeni Zelanda doları enflasyonun yavaşlamasının ardından önemli paraların hepsi karşısında değer kaybetti.

Avrupa'daki borç krizinin çözülmesinin 5-10 yıl alacağını söyleyen Tokyo'daki Mizuho Corporate Bank Ltd.'ın piyasa ekonomistlerinden Daisuke Karakama, yarınki zirveden bir sonuç çıksa dahi, sorunların bir anda ortadan kalkmayacağını belirterek, euroda düşüş öngördü.

Euro, yen karşısında yüzde 0.2 değer kaybederek 105.83 seviyesine gerilerken, dolar karşısında da yüzde 0.2'lik düşüşle 1.3905 seviyesinden işlem gördü. Dolar/Yen paritesi ise 76.11 seviyesinde seyretti.

Fransa'da bugün açıklanacak olan tüketici güveninin Ekim ayında 78 puana gerileyerek Aralık 2008'den bu yana en düşük seviyesini kaydetmesi bekleniyor. Almanya'da da Tüketici Güven Endeksinin Kasım'da 5.1 olarak gerçekleşmesi ve 2010 Ekim'inden bu yana en düşük seviyesine işaret edeceği tahmin ediliyor.