Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İngiliz petrol şirketi BP, küresel petrol fiyatlarının yüksek olmasının verdiği destekle üçüncü çeyrekte karını artırdı.

BP, geçen yıl üçüncü çeyrekte 1,8 milyar dolar olan karının bu yıl aynı çeyrekte 4,9 milyar dolara çıktığını açıkladı.

Petrol ve doğal gaz operasyonları ve üretiminde ''dönüm noktasına'' ulaştığını bildiren şirketin, Temmuz-Eylül döneminde gelirleri de yüzde 31 artışla 97,6 milyar dolara ulaştı.

Geçen yıl üçüncü çeyrekte 77 dolar olan Brent tipi ham petrolün varil fiyatı bu yıl ortalama 112 dolardan işlem gördü.

Şirketin, geçen yıl üçüncü çeyrekte 1,9 milyar dolar olan yenileme maliyeti karı ise bu yıl aynı çeyrekte 5,1 milyar dolar oldu.

Geçen yıl Meksika Körfezi'ndeki sızıntının yol açtığı büyük maliyet nedeniyle ilk dokuz ayda 9,5 milyar dolar zarar eden BP'nin bu yıl aynı dönemde yenileme maliyeti karı 15,9 milyar doları buldu.

Meksika Körfezi'nde Deepwater Horizon petrol platformunda meydana gelen patlamanın yol açtığı çevre felaketinin kurbanları balıkçılar, işletmeler ve gayrimenkul sahiplerinin zararını karşılamak için 20 milyar dolarlık fon ayıran BP, Meksika Körfezi'nin temizlenmesi operasyonu ve diğer zararların karşılanması için ayrıca 25 milyar dolar tutarında varlık satmıştı.

Meksika Körfezi'ndeki Deepwater Horizon petrol platformunda 20 Nisan 2010 tarihinde meydana gelen patlamada 11 kişi ölmüş, patlamadan sonra 757 milyon litre petrol okyanusa boşalarak büyük bir çevre felaketine yol açmıştı.