Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa'da bankalarla hükümet yetkilileri karşı karşıya gelecek. Euro Bölgesi'nin borç krizine çözüm arayan hükümetlerin, bankalardan Yunan tahvillerinde yazmaları istenen zarar miktarları, bankaların sert tepkileriyle karşılaşıyor.

Yunanistan'daki borç krizi tartışmalarında yer alan sektör gruplarından Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF-Institute of International Finance) yönetici direktörü Charles Dallara, yatırımcılar ve piyasa oyuncuları tarafından gönüllü olarak algılanabilecek miktarın da sınırları olduğunu savundu. Dallara, "işbirliği ve müzakere yoluyla kararlaştırılmayan her yaklaşım, tek taraflı olacağından temerrüte eşittir" dedi.

Bankalar ve liderler arasındaki tartışmalar, Yunanistan'ı temerrütün eşiğine getiren ve küresel piyasalarda çalkantılara sebep olan ve 2 yıldır devam eden Euro Bölgesi'ndeki borç krizinin çözümünün parçaları olarak öne çıkıyor. 4 gün arayla 2. zirvesine hazırlanan Avrupa Birliği liderleri, kurtarma fonunun genişletilmesi, bankaların yeniden sermayelendirilmesi ve krizin İtalya ve İspanya'ya yayılmasını önlemek için Yunanistan'a borç indirimi yapılması gibi seçenekleri değerlendiriyor.

Bloomberg'e konuşan ve adını vermek istemeyen bir kaynağa göre, IIF tarafından temsil edilen finansal şirketlerin Yunan tahvillerinin yüzde 40'lık kısmını zarar olarak yazmaları isteniyor.

Lüksemburg Başbakanı ve Euro Grup Başkanı Jean-Claude Juncker,  dün Yunanistan'ın ikinci kurtarma paketindeki özel sektör katılımının Yunan tahvillerinin yüzde 50 yüzde 60'ını zarar yazılmasını gerektirebileceğini söylemişti.