Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Hazine tahvilleri, bugün açıklanacak olan konut fiyatları verisinin yıllık bazda daha yavaş düşeceğinin beklenmesinin güvenli liman niteliğindeki varlıklara talebi azaltması sornası değer kaybetti. Bu hareket sonucu, 10 yıl vadeli tahvilin faizi son bir haftanın en yüksek seviyesine yükseldi.

İki yıl vadeli tahvilin faizi, ABD Hazinesi'nin bu hafta toplam 99 milyar dolarlık 3 tahvil ihalesinin 35 milyar dolarlık ilki öncesi fazla bir değişiklik göstermedi. Euro Bölgesi liderleri ve bankalar arasında, Yunanistan'ın borçlarının hafifletilmesi ile ilgili anlaşmazlık var. Ayrıca, AB dökümanı, Avrupa kurtarma fonunun etkinliğinin artırılması konusunda daha fazla görüşmenin gerekeceğini gösterdi.

Londra'da Credit Agricole SA'dan sabit getirili menkul kıymetler stratejisti Peter Chatwell, "ABD'den gelen veriler, aşağı yönde sürpriz yapmayı durdurdu," dedi ve "Bu da tahviller için olumsuz bir gelişme. Zira son üç aydaki aşırı streshariç, faizlerin bu kadar düşmesini makul kılacak birşey yok" değerlendirmesinde bulundu.

10 yıl vadeli ABD Hazine tahvilinin faizi iki baz puan ya da 0.02 yüzde puanı artarak, New York saati ile 07:10'da yüzde 2.26'ya yükseldi. Ağustos 2021'de vadesi dolacak yüzde 2.125 faizli tahvilin fiyatı 6/32 ya da 1,000 dolar nominal değerli beher kağıt için 1.88 dolar düşerek 98 27/32 seviyesine indi. 10 yıl vadeli tahvilin faizi 17 Ekim'den bu yana en yüksek seviyesine çıktı.

10 yıl vadeli tahvilin faizi, dünyanın en büyük ekonomisinin güçlenmekte olduğuna yönelik güvenin artmasının etkisi ile, 23 Eylül'de gördüğü tarihinin en düşük seviyesinden 58 baz puan yükseldi. Citigroup Inc. Ekonomk Sürpriz Endeksi dün 17 seviyesine çıkarak Nisan ayından bu yana en yüksek seviyesine çıktı.