Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro bölgesinin borç sorununu çözmek için topalancak olan Avrupalı liderlerin bir sonuç alamayacağına dair endişelerle altın, kazancını 1,700 doların üstüne genişleterek bir ayın en yüksek seviyesine tırmandı.

Külçe altının onsu yüzde 0.7 kadar yükselişle 23 eylülden beri en yüksek seviye olan 1,717.32 dolardan işlem gördü. Altın, Melbourne'un yerel saati ile 15.19'da 1,709.70 dolardan işlem gördü. New York Comex'te işlem gören aralık teslimli altının onsu yüzde 1 kadar tırmanarak yine 23 eylül tarihinden beri en yüksek seviye olan 1,716.90 dolara ulaştı.

Avrupalı liderler Brüksel'de gerçekleştirecekleri bugünkü toplantıda euro bölgesi finansal kurtarma fonunu deteklemenin, bankaları sermayelendirmenin ve Yunanistan'ın temerrüdün sınırında olmasında dolayı tahvil sahiplerinin kaybının boyutunu değerlendirecekler. Maliye bakanlarının toplantısının ertelenmesinin gerekçesinin ise kurtarma paketine dair diğer ayrıntılar belirlenmeden bankaların yeniden sermayelendirilmesinin konuşulamayacağı olduğu ortaya çıktı.

"Piyasa duyarlılığı hala daha çok ama çok kırılgan ve belirsizlik de sürüyor." yorumunda bulunan Australia & New Zealand Banking Group Ltd analisti Natalie Robertson, "Herkes  Avrupa'dan gelecek gelişmleri bekliyor." dedi.

Spot gümüşün onsu yüzde 0.4 düşüşle 33.1125 dolara gerilerken paladyumun onsu ise yüzde 1.1 artışla 650.50 dolardan işlem gördü. Platinin onsu da yüzde 0.4 değer kazanarak 1,573 dolara yükseldi.