Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japon yeninin dün dolar karşısında 2. Dünya Savaşı sonrası zirvesine tırmanmasının ardından Japonya Maliye Bakanlı Jun Azumi, bakanlığının yendeki yükselişi kontrol altına almak için harekete geçeceklerini açıkladı.

Tokyo'da muhabirlere yaptığı açıklamada "ekibime gerektiği zamanda müdahale etmeleri emrini verdim" diyen Azumi, spekülatif hareketlerin çok fazla öne çıktığına dikkat çekti.

İhracat sektörünün dünyanın en büyük 3. ekonomisinin temel direklerinden olduğunun altını çizen Japonya Maliye Bakanı Azumi, yendeki daha fazla değerlenmenin ihracatçılara zarar vereceğinin farkında olduğunu savundu. Azumi ayrıca bu yıl dolar karşısında yüzde 6 değerlenme kaydeden yenin aşağı çekilmesi için hiçbir müdahaleden kaçınmayaklarını belirtti.

Dün dolar karşısında 75.74 düzeyini gören yen, bugün Tokyo saatiyle sabah 9:02 itibariyle dolar karşısında 76.10 seviyesinde seyretti. Japon yetkililer Ağustos ayında da ABD'deki yavaşlama ve Avrupa'daki borç krizine ilişkin endişelerin yen taleplerini artırmasıyla müdahalede bulunmuş, ancak müdahale başarısız olmuştu.

Japonya Merkez Bankası yetkilileri yarınki faiz toplantısında daha fazla parasal genişlemeye gidilmesini tartışacak. Güçlü yenin Japon ekonomisine zarar vermesini önlemek için varlık alım programını 5 trilyon yen artırabilir.