Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa'nın bölgedeki borç krizinin çözümü için yeni adımlarını açıklaması ve Çin hükümetinin emlak sektöründeki sınırlamaları gevşeteceğine ilişkin spekülasyon Çin Borsasını yukarı taşıdı. Çin borsası son 1 yılın en iyi haftasına işaret etti.

Çin'in piyasa değeri bakımından en büyük ikinci imar şirketi Poly Real Estate Group Co., Beijing Business Today gazetesinin arsa ihalelerindeki kaporaların indirilebileceğini yazmasının ardından 1 ayın en yüksek seviyesine tırmandı. Kömür üreticisi China Shenhua Energy Co. ve bakır üreticisi Jiangxi Copper Co., emtia fiyatlarının küresel ekonomik görünümünün iyileşmesiyle yükselmesinin etkisiyle yüzde 3'ün üzerinde değerlendi.

Çin'de daha fazla parasal sıkılaştırmanın olmayacağını ve Avrupa'daki borç krizinde en kötünün geride kalmış olabileceğini belirten Jingxi Investment Management Co.'nun baş yatırım müdürü Wang Zheng, borç krizinde son bir çözümün de olacağını ve bunun piyasalar tarafından olumlu karşılanacağını söyledi.

Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 1.1 değerlenerek 2,462.38 puana yükseldi. Çin Başbakanı Wen Jiabao'nun ekonomi politikalarında "uygun bir zamanda" ayarlamalara gidileceğini söylemesinin ardından endeks, bu hafta yüzde 6.3 değerlendi ve 15 Ekim 2010'dan bu yana en büyük kazancını kaydetti. CSI 300 Endeksi yüzde 1.4'lük kazançla 2,695.76 puandan işlem gördü.