Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Merkez Bankası Fed'in yeni bir tur tahvil alımına başlayacağını düşünenlerin sayısı artıyor. ABD Başkanı Barack Obama'nın, borç sıkıntısı çeken konut sahiplerine refinansmanda yardımcı olmaya çabaladığını belirten Toronto-Dominion Bank'ın stratejistlerinden Richard Gilhooly, Fed'in önümüzdeki hafta büyük ihtimalle mortgagelara odaklanan yeni bir tur tahvil alım programını açıklayacağını söyledi.

Program, merkez bankasının daha önce 2 kez yaptığı ve toplamda 2.3 trilyon dolarlık tahvilin alındığı parasal genişleme programının devamı olacak. Gilhooly, 3 Kasım'da toplanacak olan Fed Açık Piyasa Komitesi'nin önümüzdeki hafta uzun vadeli borçlanma maliyetlerini düşük tutmak için 500 milyar dolarlık mortgage tahvili satın alabileceğini belirtti.

"Fed, QE3'e gidecek" diyen Gilhooly, bu kez odak noktasında mortgage tahvillerinin olacağını ifade etti.

Fed'in bu adımı, yeni kredileri sınırlamaya çalışan Hazine'nin tahvil ihaleleriyle ters düşebileceğine dikkat çeken Gilhooly, programın, piyasada artan artan uzun vadeli tahvil arzına ilişkin sorunu çözebileceğini savundu. Richard Gilhooly, traderların yeni tur tahvil alım programının yolda olduğunu speküle etmesinin uzun vadeli hazine kağıtlarının getirisini yükselttiğini söyledi.

ABD hazine tahvilleri dün, Avrupalı liderlerin 4 gün içinde yaptıkları 2. zirvede yatırımcıları Yunan tahvillerinde yüzde 50 zarar yazmaya ikna etmesi ve bölgedeki kurtarma fonunun 1 trilyon euroya çıkarılması konusunda anlaşması üzerinde düşüş kaydetti.

10 yıllık ABD tahvillerinin getirisi dün yüzde 2.41'le 9 Ağustos'tan bu yana en yüksek seviyesini kaydetti. 30 yıllık tahvillerin getirisi ise yüzde 3.45'le 2 Eylül'den bu yana en yüksek seviyesine işaret etti.