Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de mal ve hizmet üretiminin değeri 15 çeyrek sonra yeniden resesyon öncesi seviyesine döndü. Mal ve hizmet üretiminin normale dönmesi, bu kez 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana görülen 10 toparlanmadan daha uzun vakit aldı.

Dünyanın en büyük ekonomisi ABD'de dün Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan GSYH verileri, 3. çeyrekte yıllık bazda yüzde 2.5 büyümeye işaret etti. Bir önceki çeyrekteki yüzde 1.3'lük büyüme hızının neredeyse 2 katına eşit olan oran, aynı zamanda ülkenin bu yılki en hızlı büyümesinin habercisi oldu. Enflasyondan arındırılmış GSYH, önceki çeyrekte 2007'nin son çeyreğinde kaydedilmiş olan 13.33 trilyon dolarlık rekorun da üzerine çıkarak, 13.35 trilyon dolar olarak gerçekleşti.

Amerikan ekonomisinin sonunda toparlanmayı başardığını ve şimdi yeniden genişleme dönemine girdiğini belirten Credit Suisse başekonomisti ve Fed'in eski başkanlarından Paul Volcker'ın danışmanlığını da yapmış olan Neal Soss, ancak büyümenin ekonomideki önemli sorunları gidermek için oldukça yavaş olduğunu söyledi. Soss, ABD ekonomisinin temel sorunları arasında işsizlik ve bütçe sorunlarını gösterdi.

Gelirlerin son 2 yılın en düşük seviyesine gerilemesinin, harcamaların devam edip etmeyeceğine ilişkin endişeleri artırmış olmasına rağmen, tüketiciler tasarruflarını azaltarak alım yaptı ve şirketler de ekipman ve yazılım yatırımlarını artırdı. ABD'de iş sahibi olanların sayısı 131.3 milyon. Bu rakam, hâlâ daha resesyonun başı olarak kabul edilen Aralık 2007'deki seviyelerin altına işaret ediyor.

Dün hisse senetleri Avrupalı liderlerin kurtarma fonunun genişletme kararını onaylamasıyla değerlendi. Standard&Poor's 500 Endeksi yüzde 3.4 değerlenere 1,284.59 puana yükselerek, 1974'ten bu yana en büyük aylık rallisine imza attı. ABD'de hazine tahvilleri değer kaybetti ve 10 yıllık hazine kağıtlarının getirisi yüzde 2.21'den yüzde 2.39'a yükseldi.