Advertisement
HABERLER ABONE OL

Türkiye ile Almanya arasında imzalanan işgücü anlaşmasının 50. yılı vesilesiyle Bild gazetesine demeç veren Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, "Türk kökenli vatandaşlarımızın Alman ekonomi mucizesine büyük katkısı vardır ve günümüzde de refahımızın güvenliğine katkı sağlamaktadırlar. Onların göçü bir Alman başarı hikayesidir" ifadesini kullandı.

Türk göçmenlerin topluma uyumunun ne kadar başarılı olduğunun sorulmasına karşılık Westerwelle, bu uyumun büyük ölçüde başarılı olduğunu, birçok Türk kökenli işadamı, sanatçı ve sporcunun bunun delili olduğunu belirterek, "Ancak özellikle büyük şehirlerde hala bazı sorunlar var. Bu nedenle şunun her zaman söylenmesi önemli: Alman dilini öğrenin. Bu, mesleki başarının, toplumsal alanda takdir görmenin ve böylece de başarılı bir uyumun anahtarıdır" diye konuştu.

AB'nin Türkiye'yi üye olarak almakta neden bu kadar zorlandığı şeklindeki bir soru üzerine de Westerwelle, "Müzakere sürecinin durma aşamasına gelmesine izin vermemeliyiz. Her iki taraftan da bunu frenlemeye çalışanlar ve aşılması gereken engeller var. Önemli olan, bizim Türkiye'ye karşı dürüst, adil ve saygılı olmamız" yanıtını verdi.