Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya Maliye Bakanı Jun Azumi, hükümetin, yenin dolar karşısında savaş sonrası en yüksek seviyeye çıkmasının ardından, para birimindeki yükselişi durdurmak için Döviz piyasasına tek taraflı müdahale ettiklerini kaydetti.

Azumi bugün Tokyo'da gazetecilere yaptığı açıklamda, "Piyasadaki spekülatif hareketlere karşı güçlü adımlar atacağımızı defalarca söylemiştim," dedi ve "Ancak ne yazık ki, ekonomimizin temel göstergelerini yansıtmayan tek yönlü spekülatif hareketler görmeye devam etmekteydik. Bu nedenle yerel saatle 10:25'te müdahale edilmesi talimatı verdim" değerlendirmesinde bulundu.

Yen, Japon otoritelerin bu yılki üçüncü yen satış müdahalesinin ardından yüzde 3'ün üzerinde değer kaybetti. Yenin değer kazanmasının depremden toparlanmaya çalışan ekonomiye zarar vermeye başlaması ile birlikte, Azumi, "Ben tatmin oluncaya kadar müdahaleye devam edilecek" dedi.

Tokyo'da Fujitsu Research Institute'tan kıdemli araştırma yetkilisi Martin Schulz, "Japon ihracatçılarda, güçlenen yen ve Tayland'daki sel felaketinin üretimi olumsuz etkilemesinden dolayı rahatsızlar" dedi ve "Hükümet mesajı aldığını göstermek istedi ve ihracatçılara kayıplarını geri alma şansı veriyor" değerlendirmesinde bulundu.

Japon yeni dolar karşısında 75.35 seviyesine kadar çıktıktan sonra, Tokyo saati ile 12:50'de 79.20 seviyesine geriledi. Bir Japon yetkilisi, müdahaleyi, Sydney işlemlerinde yende görülen ve spekülatif olduğu anlaşılan olağan dışı bir yükselişin tetiklediğini, zira o saatte işlemlerin genelde düşük hacimli olduğunu söyledi. Tokyo'da basın mensuplarına konuşan yetkili ismini vermedi.