Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya'da Acer Inc.'ten Tohoku Electric Power Co.'ya kadar birçok şirketin zarar açıklaması ve Çin'in emlak kredilerindeki kısıtlamaları sürdüreceğini açıklamasının ardından Asya Borsaları değer kaybetti. Asya borsalarındaki kayıplar, son 2 yılın en büyük aylık sıçramasını kaydetmiş olan MSCI Asya Pasifik Endeksi'nin yükselişine de ara verdirdi.

Dünyanın en büyük dördüncü bilgisayar üreticisi Acer yüzde 2 düştü. Tohoku Electric, beklenenin üzerinde zarar açıklamasının etkisiyle yüzde 7.4 geriledi. Agricultural Bank of China Ltd., Çin Başbakanı Wen Jiabao'nun, Çin'in gayrimenkul piyasasındaki sınırlamaları devam ettireceğini söylemesiyle, ülkedeki bankalardaki kayıplara öncülük etti. Qantas Airways Ltd., hükümetin grevlere müdahale etmesiyle bugün yeniden uçuşlarını başlattı ve yüzde 4.2 değerlendi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 2.8 kayıpla 121.20 puana geriledi. Endeks bu ay 28 Ekim'e kadar, Avrupa'daki borç krizinin çözüleceğine yönelik iyimserlik, ABD'de ekonomik büyümenin hızlanması ve Çin'in parasal gevşemeye gideceğinin sinyalini vermesinin ardından yüzde 11 değerlendi ve 2009 Mayıs'ından bu yana en kazançlı haftasına işaret etti.

Tayland'daki selin ve Avrupa'daki endişelerin etkisiyle şirket güveninin 3. çeyrekte olumsuz etkilendiğine dikkat çeken Nikko Asset Management Asia Ltd.'ın yatırım müdürü Ng Soo Nam, bu sebeple şirket kazançlarında düşüşlerin görülebileceğini belirtti. Ng Soo Nam, volatilitenin de devam ettiğini söyledi.