Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin başbakanının emlak kredilerindeki kısıtlamalarının devam ettirileceğini açıklaması ve şirket kazançlarındaki düşüş sinyallerinin etkisiyle, gelişen piyasa hisseleri, Mayıs 2009'dan bu yana gördüğü en büyük aylık yükselişin ardından haftaya düşüşle başladı.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.8 kayıpla 1,002.02 puana gerileyerek, 20 Ekim'den bu yana en büyük düşüşüne işaret etti. Hang Seng Çin Şirketleri Endeksi yüzde 2.4 değer kaybetti. Güney Kore Kospi Endeksi yüzde 1.2; Hindistan'ın Sensex Endeksi de yüzde 0.5 düştü.

Dünyanın en büyük dördüncü bilgisayar üreticisi Acer Inc., küresel teslimatlarında bu yıl düşüş öngörmesinin ardından yüzde 2 değer kaybetti. Maruti Suzuki India Ltd., beklentilerin altında kâr açıklamasının sonrasında yüzde 2.4 düştü. Industrial&Commercial Bank of China Ltd., Çin Başbakanı Wen Jiabao'nun gayrimenkul piyasasındaki sıkı önlemleri sürdüreceğini söulemesinin ardından yüzde 3 geriledi.

Şirket kazançlarının kötü olması sebebiyle piyasaları yukarı taşımadığını belirten China Merchants Securities Co.'nun yönetici direktörlerinden Ronald Wan, "emlak önlemleri konusuna gelirsek de, en kötü geride kaldı ancak yeniden artı bölgeye geçmesi için hâlâ biraz daha zamana ihtiyacı var. Bu sebeple ben 'bekle ve gör'de kalmaktan yanayım" dedi.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi geçtiğimiz hafta Avrupalı liderlerin bölgedeki borç krizinin kontrol altına alacağına yönelik spekülasyon üzerine yüzde 9.8 değerlendi. G-20 liderleri bu hafta 3-4 Kasım tarihlerinde Fransa'nın Cannes şehrinde biraraya gelerek, finansal krizle mücadele yöntemlerini değerlendirecek.