Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Geçtiğimiz ay son 1 yılın en büyük aylık kazancını kaydetmiş olan Çin Borsası, başbakan Wen Jiabao'nun hükümetin emlak kredilerindeki önlemleri devam ettireceğini söylemesinin sonrasında 6 günden bu yana ilk kez düştü.

China Vanke Co. ve Huaxia Bank Co., hükümetin emlak sektörüne ilişkin açıklamalarının ardından finansal şirketlerdeki düşüşe öncülük etti. Çin'deki finans şirketi, 1 haftadan uzun süredir ilk kaybına işaret etti. Şirket kazançlarındaki düşüşün etkisiyle Çin'in en büyük halka açık çelik üreticisi Baoshan Iron&Steel Co. son 2 haftanın en sert düşüşünü kaydederken, China Railway Group Ltd. da yüzde 2.2 değer kaybetti.

Hükümetin sıkılaştırma politikalarını hâlâ sürdürmesinden ötürü, geçtiğimiz haftaki ralliyi kutlamak için henüz erken olduğunu belirten Shanghay Securities Co.'nun stratejistlerinden Tu Jun, piyasaların şu anki seviyelerinde seyredeceğini, ancak genişleme politikasına ilişkin belirsizliğin volatiliteyi artıracağını söyledi.

Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.7 düşüşle 2,456.16 puana geriledi. Endeks geçtiğimiz hafta yüzde 6.7 değerlenerek 15 Ekim 2010'dan bu yana en büyük kazancına işaret etmişti. CSI 300 Endeksi de yüzde 1 kayıpla 2,681.82 puana geriledi.

Şanghay Bileşik Endeksi'nde yer alan gayrimenkul şirketleri endeksi yüzde 1 düşüşle, 5 sektör grubu içerisindeki en sert kayıba işiaret etti. Çin'in en büyük imar şirketi China Vanke yüzde 1 değer kaybetti ve 7.83 yuandan işlem gördü. Gemdale yüzde 1.6 kayıpla 5.06 yuandan, Huaxia Bank da yüzde 2.8 düşüşle 11.14 yuana geriledi.

Bugün hükümetin açıklamasını paylaşan Çin Başbakanı Wen Jiabao, ülkenin emlak kredilerindeki önlemleri sürdüreceğini ve uygun zamanda ekonomi politikalarında düzenlemeye gideceklerini söyledi.