Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro Bölgesi liderlerinin bölgedeki borç krizinin kontrol altına alınması konusunda uzlaşmasının gelişen piyasa varlıklarının talebini artırmasıyla Asya paraları Ekim ayında ralli yaparak, son 13 ayın en iyi aylık performansını gösterdi.

Denizaşırı yatırımcıların 28 Ekim'e kadar Tayvan, Kore, Tayland ve Endonezya varlıklarına 4.1 milyar dolar aktarmasıyla Güney Kore wonu 2009'dan bu yana en büyük kazancını kaydederken, Malezya ringgiti de son 1 yılın en iyi ayını yaşadı. Bu ay açıklanan veriler ABD ekonomisinin bir önceki çeyrekte bu yılın en hızlı büyümesini kaydettiğine işaret ederken, Çin'de de imalat büyümesinin hızlandığını gösterdi.

Asya'daki büyüme görünümünün ilerleme kaydettiğini ve yerel piyasaların para akışı görmeye devam edeceğini belirten Skandinaviska Enskilda Banken AB'nin Asya piyasaları stratejileri müdürü Sailesh Jha, Asya ekonomileri genelinde sistematik ve yayılma risklerinin önümüzdeki 1-2 çeyrekte kontrol altına alınmasına yetecek kadar gelişme kaydedilmiş olduğunu söyledi.

Asya'da yen hariç en çok işlem gören 10 para biriminin dolar karşısındaki hareketini izleyen Bloomberg-JP Morgan Asya Dolar Endeksi, Ekim'de yüzde 2.3 artışla 117.32 puana yükseldi ve Eylül 2010'dan bu yana en büyük aylık kazancına işaret etti.

Güney Kore wonu, ABD doları karşısında yüzde 6.5 değerlenerek 1,109.15 seviyesine yükseldi ve Nisan 2009'dan bu yana en büyük rallisini kaydetti. Malezya ringgiti ise yüzde 4.1 primle 3.0685 seviyesine çıktı ve Mart 2010'dan bu yana en iyi performansını gösterdi.