Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Elektrik dağıtım ihalelerinde Aksa tamam, IC – İctaş yola devam dedi. Dün dolan ek teminat yatırma süresi, Aksa’yı yarıştan kopardı. IC-İctaş Trakya Elektrik için Özelleştirme İdaresi Başkanlı (ÖİB)’ye ek teminat yatırırken Aksa, 2 milyar 751 milyon dolar teklif verdiği Boğaziçi Elektrik için teminat yatırmadı. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı , dağıtım ihalelerinde üçüncü sırada yer alan şirketlerle yola devam kararı aldı. ÖİB dağıtım ihaleleri süreci ile ilgili bugün yaptığı açıklamada üçüncü sırada yer alan Park Grubu’nu Boğaziçi dağıtım bölgesi  için, görüşmelere davet edeceğini açıkladı.

31 Ekim tarihine kadar ek teminat getirene 31 Aralık tarihine kadar ek süre vereceğini duyuran Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'na sadece Trakya Elektrik'i alan IC-İçtaş ek teminatı yatırdı. .

Trakya Elektrik için 575 milyon dolar teklif veren ICİçtaş ek teminat olarak 11.5 milyon dolar yatırarak iki ay daha zaman kazandı.

İçtaş’ın, 31 Aralık’a kadar devir bedelini yatırması ve dağıtım bölgesini devralması gerekiyor.

Dağıtım ihalelerinde en tercih edilen bölge Boğaziçi Elektrik'te ikinci sırada yer alan Aksa ise dün itibarıyla yatırması gereken 55 milyon dolarlık ek teminatı ÖİB'ye ödeyemedi.

Aksa, Boğaziçi Elektrik Dağıtım A.Ş (BEDAŞ) ihalesinde 2 milyar 990 milyon teklif veren Mehmet Emin Karamehmet ve Mehmet Kazancı'nın ortaklığında kurulan MMEKA'dan sonra 2 milyar 751 milyon dolarla en yüksek teklifi vermişti.

Elektrik dağıtım ihalelerinde Boğaziçi Elektrik'te üçüncü sırada Park Elektrik dışında , Ayedaş'ta Enerjisa, Akdeniz Elektrik'te EMKAT, Toroslar'da da Türkerler bulunuyor.

30 Eylül günü Ayedaş'ta 1.8 milyar dolarlık teklifle ikinci sırada yer alan Yıldızlar ek süre istemeden süreçten çekildikleri için üçüncü sırada olan Sabancı Grubu'nun Enerjisa'sı ile görüşmeler başlamıştı.

Şirketin 1 milyar 515 milyon dolar ihale bedelini yatırarak AYEDAŞ'ı almasına kesin gözüyle bakılıyor.

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) bugüne kadar Başkent Doğalgaz ve elektrik dağıtım ihalelerinde ödemeler yapılmadığı için 223 milyon dolar teminatı irat olarak kaydetti.

İdare son olarak Aksa Grubu’nun Boğaziçi Elektrik’te 20 milyon dolar teminatını irat kaydetti. Hazine adına irat kaydedilen teminat tutarı 243 milyon doları buldu.

Şirketlerin ihalelerde verdikleri yüksek fiyata rağmen dağıtım bölgelerini devralamamalarının en büyük sebebi olarak kredi maliyetleri artışı ve yükselen kur gösteriliyor.

İhale yapıldığında dolar kurunun 1.45 TL seviyesinde olduğunu aktaran yetkililer, “Kur, şu an 1.7950 TL.

Bu da kur nedeniyle teklif verdikleri şirketlere yaklaşık 3.5  milyar TL daha fazla ödeme yapacakları anlamına geliyor” dedi