Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'den gelen ISM imalat verilerinin yavaşlamaya işaret etmesi ve Avrupa'nın Yunanistan'ı kurtarma planının suya düşeceğine yönelik endişelerin artmasıyla Asya Borsaları geriledi. MSCI Asya Pasifik Endeksi, son 1 ayın en sert 3 günlük düşüşüne işaret etti.

Avrupa'nın piyasa değeri bakımından en büyük bankası HSBC Holdings Plc., Yunanistan'ın temerrütünün banka kazançlarını tehdit edeceğine yönelik spekülasyon üzerine finansal hisselerdeki düşüşe öncülük etti. İnşaat malzemeleri tedarikçisi James Hardie Industries SE yüzde 3.3 düştü. Japonya'nın en büyük aracı kuruluşu Nomura Holdings Inc., 2 yıldan bu yana ilk kez bir çeyrekte zarar açıklaması üzerine yüzde 3.4 geriledi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 1.4 düşüşle 117.45 puana geriledi ve 3 günde kaydetmiş olduğu kayıpları yüzde 5.8'e çıkardı. Asya borsalarındaki düşüş, geçtiğimiz hafta Avrupa'ya ilişkin iyimserlikle kaydedilen kazançları azalttı.

İnsanların geçtiğimiz hafta Avrupa'nın kurtarma planında anlaşmasının piyasalardaki volatiliteyi ortadan kaldıracağına şüpheyle yaklaşmış olduğunu hatırlatan Pengana Capital Ltd.'ın yöneticilerinden Tim Schroeders, şimdi de bunun gerçekleşmiş olduğunu söyledi. Schroeders, göstergelerin de küresel ekonomik büyümedeki bozulmalara işaret ettiğini ve belirsizliği artırdığını savundu.

Japon Nikkei 225 Endeksi yüzde 1.9; GÜney Kore Kospi Endeksi yüzde 1.4; Avustalya'nın S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 0.8; Hong Kong Hang Seng Endeksi yüzde 1.3 ve Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 1.1 düşüş kaydetti.