Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Polonezköy'de 2008 yılında Muzaffer Kuşhan'ın Zayıflama Kliniğinde hayatını kaybeden Kurt'un ailesinin İstanbul Tabip Odası Başkanlığına yaptığı başvuru sonucu, Kuşhan'a 15 gün geçici meslekten alıkoyma ve 1564 TL para cezası verildi.

Dila Kurt'un annesi Halime Şule ile babası Ahmet Kurt, kızlarının 2008 yılında Muzaffer Kuşhan'a ait zayıflama kliniğinde vefat etmesi nedeniyle İstanbul Tabip Odası Başkanlığına 2009 yılında yazılı başvuruda bulunarak, Kuşhan'ın cezalandırılmasını talep etmişti.

İstanbul Tabip Odası da, bu başvuruyu değerlendirerek geçen ay karar aldı. Karar dilekçesinde, merkezin Dr. Muzaffer Kuşhan sahipliği ve denetiminde faaliyet içinde olduğu, bu nedenle soruşturmanın Kuşhan'a yönlendirilmesinin uygun olduğu belirtildi. Dilekçede, özellikle obez kişilere yönelik olmak üzere zayıflama işlemlerinin tıbbi bir işlem olduğu, bu nedenle standartları Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen donanım ve kadro ile faaliyette bulunulması gerektiği, ancak soruşturma konusu olan mahallin, sağlık ruhsatının bulunmadığı gibi, yapılan işleme uygun kadronun da ilgili yerde görevli olmadıkları, zayıflama merkezi olarak lanse edilen ve kamuoyunca bilinen yerin bölge kolluk kuvvetlerinden 'yataklı kurum' olarak ruhsatlı olduğu, sağlık merkezi ruhsatı almadan ve gerekli asgari kadro görevlendirilmeden başta obez kişilere yönelik olmak üzere zayıflama programı uygulanmasının kusurlu olduğu anlatıldı.

Dr. Muzaffer Kuşhan'ın kusurlu fiili nedeniyle Türk Tabipler Birliği Kanunu'nun 39. maddesi gereğince para cezası ile cezalandırılmasına gerektiği belirtilen dilekçede, Dila Kurt'un öyküsü ve sağlık durumu, merkezde zayıflama için yapılan diyet ve spor, Dila Kurt'un kilo verme hızı ile birlikte değerlendirildiğinde yapılanın bilimsel bir etkinlik olarak değerlendirilemeyeceği, merkezin yapı ve donanım olarak niteliğinin Dila Kurt'un kilo vermesine uygun bir sağlık merkezi niteliğinde olmadığı, yetersizliklerin Dila Kurt'un ölüme giden süreçte bir neden olduğu, tüm yetersizliklere rağmen adı geçen merkezde riski yüksek obez kişilere zayıflama programı uygulayan ve uygulatan, bu süreçte kişilerin sağlık takibini yapmayan Muzaffer Kuşhan'ın kusurlu olduğu anlaşılarak geçici olarak 15 gün meslekten alıkoyma cezasıyla, 1564 TL para cezasıyla cezalandırılmasına karar verildiği ifade edildi.



-olayın geçmişi-



Dila Kurt, zayıflamak amacıyla 7 Eylül 2008 tarihinde Muzaffer Kuşan'a ait Polonezköy'de bulunan zayıflama merkezinde kalp krizi geçirerek hayatını kaybetmişti.

Bunun üzerine Kurt'un ailesi Muzaffer Kuşhan'a maddi ve manevi tazminat davası açmış, ayrıca 2009 yılında İstanbul Tabip Odası Başkanlığına kliniğin Sağlık Bakanlığından alınan ruhsatı olmadığı, hekimlik mesleğinin gerekleri bir yana hukuka ve kanuna aykırı faaliyette bulunulduğu, söz konusu yerin can güvenliğinin hiçe sayıldığı bir yer olduğu, merkezin ağır kusurlu uygulamaları ve hekimlik mesleğinin gereklerinin yerine getirilmemesi sonucu kızları Dila Kurt'un ölümüne neden olunduğu gerekçesiyle şikayette bulunmuştu.