Bloomberght
Bloomberg HT Haberler CHP'li Ayaydın: ''Basın özgürlüğü baskı altında''

CHP'li Ayaydın: ''Basın özgürlüğü baskı altında''

2012 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonunda konuşan CHP Milletvekili Ayaydın, basın özgürlüğünün baskı altında olduğunu vurguladı

Giriş: 03 Kasım 2011, Perşembe 06:34
Güncelleme: 03 Kasım 2011, Perşembe 10:32

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Atatürk Araştırma Merkezi, Atatürk Kültür Merkezi, Türk Dil Kurumu, Türk Tarih Kurumu ve RTÜK'ün bütçeleri üzerinde görüşmeler sürüyor.

Milletvekilleri bütçeler üzerinde görüşlerini açıkladılar.

CHP İstanbul Milletvekili Aydın Ayaydın, ''basın özgürlüğünün baskı altında olduğunu'' savundu.

Ayaydın, ''Hangi AB ülkesinde demir parmaklıklar arasında yatan yüzlerce gazeteci var?'' diye sordu.

RTÜK'ün ''sadece tarafsız yayın yapmaya çalışan televizyon kanalları üzerinde yetkilerini hatırladığını ve terör estiren bir uygulama yaptığını'' öne süren Ayaydın, RTÜK'ün ''lojman kiralama'' uygulamasıyla ilgili yaptığı yazılı açıklamayı eleştirdi.

MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, ''azınlık vakıf mallarının iadesiyle'' ilgili kararnameyi anımsattı.

Kalaycı, ''Endişem; bunun Ayasofya'ya kadar götürülecek olmasıdır. Açılacak davalarla bu işin nereye kadar götürüleceği meçhul'' dedi.

CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, dün Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın ''kendi dönemlerinde faili meçhul cinayet sayısının bir olduğunu'' ifade etiğini belirterek, bunun tartışmaya açık bir veri olduğunu savundu.

2011 Şubat ayında AK Parti dönemlerinde faili meçhul sayısının 116 olduğunu açıkladığını ve bu açıklamasına bir yalanmaya gelmediğini ifade eden Tanrıkulu, ''Hükümetiniz, faili meçhullerde sadece kendi döneminin değil daha öncekilerin de üzerine gitmekle sorumludur'' diye konuştu.

Tanrıkulu, faili meçhul ve zorla kaybedilmeyle ilgili zaman aşımı konusunda yasal düzenleme yapılması gerektiğini kaydetti.

-Sözlük dersi-

AK Parti Adana Milletvekili Necdet Ünüvar, dil ile ilgili bir çok sorun bulunduğunu, bunlardan birincisinin kelimelerin özensiz ve yanlış kullanımı olduğunu kaydetti.

İlkokuldan başlayarak sözlük kullanımının yayınlaştırılması gerektiğini belirten Ünüvar, ''Acaba ilkokula başlangıçta sözlük dersi mi koymak lazım diye düşünüyorum'' dedi.

İspanya'ya transfer olan futbolcuların ilk altı ayda İspanyolca öğrenme zorunluluğu bulunduğunu belirten Ünüvar, ''Acaba bunu Türkiye'de uygulayabilir miyiz?'' diye konuştu. Ünüvar, Beşiktaşlı olmasına rağmen çok sevdiği Fenerbahçeli Alex'in Türkçe konuşmasını arzu ettiğini söyledi.

Ünüvar, televizyonlarda sağlık alanında yanıltıcı reklamlar sorununun giderilmesi gerektiğini de kaydetti.

CHP Eskişehir Milletvekili Kazım Kurt, ''Türkiye'de yüzlerce gazetecinin tutuklu ve sanık olduğunu'' ileri sürdü.

Kurt, ''İktidar medya üzerindeki baskıları kaldırmalı, bir an önce demokratik bir ortamı yaratmalıdır'' dedi.

AK Parti Manisa Milletvekili Recai Berber, şirket unvanları ya da marka konusunda yabancı kelimelerin kullanımında bir kısıtlama getirmenin yerinde olacağını söyledi.

BDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, inanılmaz bir dizi furyası olduğunu belirterek, ''İnsanlar bu diziler vesilesiyle uyutuluyor'' dedi.

CHP Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu, ''Türkiye'de basın özgürlüğü alanında sıkıntılar olduğunu'' savundu.

CHP İstanbul Milletvekili Mevlüt Aslanoğlu, ''TBMM Genel Kurulunda Atatürk'ün faşist ilan edildiğini'' ifade ederek, ''Biz neyi konuşuyoruz. Ondan sonra kalkacaksın özür dileyeceksin. Ayıptır. Acaba bunları halk görmesin diye mi Meclis TV'yi kapattırdınız?'' dedi. ''İsyan ediyorum'' diyen Aslanoğlu, ''Meclis TV 9 yıldır nasıl yayın yapıyorsa aynı şekilde devam etmelidir. Halk Meclisi izlemek istiyor'' diye konuştu.