Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Kıbrıs Rum yönetimi eski liderlerinden Yorgos Vasiliu, kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in Kıbrıs Rum kesiminin uzun ve kısa vadeli kredi notunu düşürmesinin ''ekonomi için son darbe'' olduğunu belirterek, maaşların 2 yıl dondurulmasını önderdi.

Kathimerini Gazetesi'ne demeç veren eski Rum lider Vasiliu, Moody's kuruluşunun Rum tarafının kredi notunu yeniden düşürmesini Rum ekonomisi için ''son darbe'' olarak nitelendirdi.

Rum ekonomisinde yaşanan sorunların çözümü için siyasi irade gerektiğini kaydeden Vasiliu, 2012 yılı bütçesinin bir an önce oylanması, maaşların iki yıl süreyle dondurulması ve bankaların bu yıl kar payı vermemesi gibi öneriler sundu.

Kıbrıs Rum yönetimi sözcüsü Stefanos Stefanu da, Yunanistan'da meydana gelen ekonomik çöküş ve Rum bankacılık sisteminin Yunan ekonomisiyle bağlantısı nedeniyle, kredi notunun düşürülmesinin beklenen bir şey olduğunu söyledi.

''Rum hükümetinin Merkez Bankası ile işbirliği içerisinde Avrupa bankalarının talimatlarını da göz önünde bulundurarak bankacılık sisteminin desteklenmesi için gerekli önlemleri aldığını'' belirten Stefanu, küresel ekonomik krizin Rum ekonomisine yaptığı etkiyi de göz önünde bulundurmak gerektiğini kaydetti.

Rum siyasi partileri de Rum tarafının uzun ve kısa vadeli kredi notunun bir kez daha düşürülmesinin ardından, Rum hükümetinin önlem almasını istedi.

Ana muahlefet Demokratik Seferbeik Partisi (DİSİ), Demokratik Parti (DİKO) ve sosyalis EDEK patisi, kredi notunun bir kez daha düşürülmesinden duydukları üzüntüyü dile getirerek, hükümetin Güney Kıbrıs'ın notunun bir kez daha düşürülmemesi için önlemler almasının şart olduğunu vurguladı.

Partiler, hükümeti bu konuda kararlı bir şekilde davranmamakla suçlarken, bu gidişat devam ederse Rum ekonomisinin çökeceğini iddia etti.