Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro Bölgesi'nde Yunanistan ve İtalya'nın ardından en borçlu ülke olan Belçika'da 512 gündür hükümetin kurulamaması, geçici Başbakan Yves Leterme'i endişelendirdi.

''Fırtına bizi de yakalayabilir'' diyerek Euro Bölgesi'ndeki borç krizinde sıranın Belçika'ya gelebileceği uyarısında bulunan Leterme, yeni hükümetin biran önce kurularak 2012 bütçesinin hızla çıkarılması gerektiğini söyledi.

Leterme, basına yaptığı açıklamada ''Şu anda dek fırtına bize ulaşmadı çünkü (gelecek yıl) bütçe açığının gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 2,8'ine düşürme taahhüdünde bulunduk. Bu sözümüzü şimdi uygulamaya geçirmemiz gerekiyor'' dedi.

Yves Leterme, bütçenin bu yıl sonuna kadar hazırlanması gereğine dikkat çekerek koalisyon müzakerelerini sürdüren partilerden ellerini çabuk tutmalarını istedi.

Paris merkezli Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı'nın (OECD) genel sekreter yardımcılığına getirilmesi kesinleşen Leterme, Belçika Başbakanlığı görevini en fazla 31 Aralık'a kadar sürdürebilecek.

Bu arada Belçika'da yeni hükümetini kurması beklenen 6 parti, gelecek yıl bütçe açığının AB limitlerine uygun şekilde yüzde 3'ün altına düşürülebilmesi için 11,3 milyar euro ilave kaynak gerektiği konusunda görüş birliği sağlayarak buna formül arayışına başladı.

Belçika, hali hazırda gayri safi yurtiçi hasılasının yüzde 98'ine ulaşan kamu borcunu 5 yıl içinde yüzde 90'ın altına indirmeyi hedefliyor.