Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de New York Borsası hisse senetleri, Avrupa Merkez Bankası'ndan Juergen Stark'ın, bölgenin borç krizinin iki yıl içinde kontrol altına alınacağını açıklamasından olumlu etkilendi. Bu hareketin sonucu, Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi, Eylül ayından bu yana ilk kez haftalık bazda düşüş gösterdikten sonra yukarı yönde seyretti.

Home Depot Inc. ve Hewlett-Packard Co. hisseleri en az yüzde 2.6 yükseldi ve bu çıkışlarıyla, Dow Jones Endeksi'ndeki en fazla kazandıran hisseler oldu. Dünyanın en büyük biyoteknoloji şirketi Amgen Inc.,5 milyar dolarlık hisse geri alımı yapmayı planladığını açıklamasının ardından yüzde 5.9 sıçradı. Dünyanın en büyük ince film güneş panelleri üreticisi First Solar Inc.,iki Çinli güneş enerjisi şirketinin nakliye tahminlerini düşürmesinin ardından yüzde 3.7 geriledi.

S&P 500 Endeksi yüzde 0.6 yükselişle 1,261.12 puandan kapandı. Endeks gün içindeki yüzde 1'lik kaybını geri aldı. ABD hisse senetlerinin gösterge endeksi geçen hafta yüzde 2.5 düşmüştü. Dow Jones Endeksi ise 85.15 puan ya da yüzde 0.7 yükselerek 12,068.39 puandan günü tamamladı.

Richmond, Virginia'dan RidgeWorth Capital Management'ın kıdemli stratejisti Alan Gayle, "Avrupalılar bazı güç işler yapıyorlar," dedi ve "Liderlik, yapılması gerekenleri iyi anlamaktır ve Avrupalı liderler kendileri için bir amaç belirledi. Şimdi bir çözüm bulma sürecindeler" değerlendirmesinde bulundu.

10 yıl vadeli İtalyan tahvillerinin faizi, Avrupa ekonomisi yavaşlarken, bölgenin en büyük üçüncü ekonomisinin borç yükünü yönetmekte güçlük çekmesi ile birlikte, euro dönemininin en yüksek seviyesine çıktı. Yatırımcılar, bugün yapılacak olan güvenoylamasında aksi bir sonuç çıkması durumunda Başbakan Berlusconi'nin istifa etmek zorunda kalacağı bahsine oynuyor.