Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa ortak para birimi euro, hisse senetlerindeki yükselişlerin riskli olarak değerlendirilen varlıklara olan talebi artırması sonucu, önemli para birimlerinin çoğu karşısında değer kazandı ve dolar karşısındaki iki günlük düşüşünü tersine çevirdi.

İsviçre frankı euro karşısında, İsviçre Merkez Bankası'nın büyümeyi desteklemek için para birimini zayıflatacağı spekülasyonlarına bağlı olarak son üç haftanın en düşük seviyesine indi. Avustralya doları, dış ticaret fazlasının ekonomistlerin tahminlerinden daha fazla daralmasının etkisiyle yen karşısında üçüncü günde de değer kaybetti. Euro dolar karşısında yüzde 0.1 yükselerek, Londra saati ile 09:13'te 1.3786 dolar seviyesine çıktı. Euro yen karşısında fazla değişmeyerek 107.54 yen seviyesinde kaldı. Yen karşısında ise dolar durgun kalarak 78.00 yen seviyesinde el değiştirdi. Avustralya doları ABD doları ve yen karşısında yüzde 0.5 düşerek sırasıyla 1.0331 dolar ve 80.61 yen seviyelerine geriledi. Hisse senetleri gösterge endeksi Stoxx Europe yüzde 1.4 ve Aralık vadeli Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks kontratı yüzde 0.3 yükseldi.

Berlusconi dün, eski sözcüsü ve şimdi Il Foglio gazetesinin editörü Giuliano Ferrara'nın Başbakan'ın birkaç saat içinde istifa edeceği yolundaki haberini yalanladı. Ferrera bu haberinin ardından telefon yoluyla yaptığı açıklamada, Berlusconi'nin geleek hafta, kemer sıkma ve ekonomik büyüme tedbirleri paketi oylaması sonrası muhtemelen istifa edeceğini kaydetti. Başbakan Berlusconi, gelecek haftaki güven oylaması ile, büyümeyi destekleyecek ve Avrupa'nın ikinci en büyük borç yükünü azaltacak kemer sıkma tedbirleri için hükümetin ayakta kalmasını planlıyor. Bu yolda ilk test, bugünkü rutin bütçe raporu oylamasında verilecek. Bu oylamanın sonucu, Berlusconi'nin 630 sandalyeli parlamentoda halen çoğunluğa sahip olup olmadığını gösterecek.