Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, iktidardaki partisinin bugünkü oylamada çoğunluğu sağlayacak oyu vermemesinin ardından, parlamentonun kemer sıkma tedbirlerini onaylaması sonrası istifa edecek.

İtalya Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano, Başbakan Berlusconi ile Roma'da yaptığı görüşmenin ardından bu akşam e-posta yoluyla yaptığı açıklamada, kemer sıkma tedbirlerinin onaylanmasının ardından, Başbakan'ın kendisine istifasını sunacağını ve bunun ardından kendisinin de tüm siyasi partilerle görüşmelerde bulunacağını kaydetti.

Berlusconi'nin istifası, bugünkü rutin bütçe oylamasında 630 sandalyeli Temsilciler Meclisi'nde 308 oy alarak mutlak çoğunluğun desteğini sağlayamamasının ardından geldi.

Napolitano'nun açıklamasının ardından, yeni bir liderin Euro Bölgesi'ndeki ikinci büyük borç yüküyle daha iyi başa çıkabileceği beklentisi ile ABD hisse senetleri ikinci günde de yükselirken, euro değer kazandı.

10yıl vadeli İtalya tahvilinin faizi bugün 11 baz puan yükselerek, yüzde 6.77 ile euroya geçiş tarihi olan 1999'dan bu yana en yüksek seviyeye çıktı ve Yunanistan, İrlanda ve Portekiz'i uluslararası yardım çağrısında bulunmaya sürükleyen yüzde 7 seviyesine yaklaştı. Alman tahvilleri yerine İtalyan tahvilleri tutmak için yatırımcıların istedikleri ekstra faiz ise 497 baz puana yükseldi.

-Berlusconi: "Hükümet sahip olduğumuza inandığımız çoğunluğa artık sahip değil"-

Avrupa Birliği'ne verilen ekonomik konulardaki taahhütleri gerçekleştirdikten sonra istifa edecek olan İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, hükümetlerinin sahip olduğuna inandığı çoğunluğa artık sahip olmadığını söyledi.

Başbakan Berlusconi bir televizyon kanalının haber bültenine telefonla bağlanarak, ''Hükümet, sahip olduğumuza inandığımız çoğunluğa artık sahip değil'' dedi. 75 yaşındaki başbakan, çoğunluğa sahip olmadıkları için İtalya'nın geçtiği zor ve endişe verici ekonomik koşulları dikkate alarak hareket etmeleri gerektiğini ifade etti.

Ülkesinin içinde bulunduğu borç krizine karşılık Avrupa Birliği (AB) ile mutabık kalınan ek önlemlerin hayata geçirilmesi hususunun önemine dikkat çeken İtalya Başbakanı, muhalefetin AB tarafından istenen bu önlemlerin onaylanmasına izin vermeye çağırdı.

''Parlamento felç oldu'' diyen Berlusconi, AB'nin istediği önlemlerin onaylanmasının ardından istifasını vereceği bunu da yeni seçimlerin takip edeceğini düşündüğünü belirtti. Berlusconi, ülkenin geleceği hakkında şu anda son sözün Cumhurbaşkanı'nda olduğunu kaydetti.

Partisinin kan kaybı sonucu, mecliste çoğunluğu kaybetmesine de değinen Berlusconi, ''Sadece şaşırmadım aynı zamanda üzüldüm. Kendimi üzgün hissettim çünkü; bugün oy kullanmayanlar arasında, ''Forza Italia'' (Berlusconi'nin 1994-2009 yılları arasındaki siyasi partisi) yıllarından gelen dostlar vardı'' diye konuştu.

-İtalya'da yoğun siyasi gündemin özeti-

Ciddi bir borç krizi içinde bulunan İtalya, şimdi de siyasi krizle karşı karşıya kaldı. Silvio Berlusconi liderliğindeki merkez sağ iktidara destek veren bazı milletvekillerinin geçen haftadan beri desteklerini çekmesi, hükümetin Temsilciler Meclisi'nde sahip olduğu çoğunluğu tartışılır hale getirmiş ve dikkatleri bugün yapılan 2010 yılına ilişkin devlet harcamaları bilançosunun oylamasına çekmişti. Oylamada, merkez sağ koalisyonun sunduğu bilanço, 308 vekilin oyu ile kabul edilse de oy kullanmayan milletvekili sayısının 321 olması, hükümetin mecliste yeterli çoğunluğa sahip olmadığını ortaya koydu. Oylama öncesi fazlaca duyulan istifa söylentilerini her seferinde reddeden başbakan Berlusconi, oylama sonucunu duyduğunda, önündeki kağıda ''308 oy, eksik 8 dönek vekil'' yazdığı görüldü.

Parlamentodaki oylamanın ardından koalisyon ortağı Kuzey Birliği Partisi (Lega Nord) lideri Umberto Bossi ile mini bir zirve yapan Başbakan Berlusconi, Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano'ya gitti. Devletin zirvesinin bir araya geldiği ve yaklaşık 1 saat süren toplantıdan, Avrupa Birliği'nin İtalya'dan bünyesindeki borç krizine karşı hayata geçirmesini istediği ek önlemleri gerçekleştirdikten hükümetin istifa etmesi kararı çıktı.

Cumhurbaşkanlığının resmi internet sitesinden duyurulan bu kararı anamuhalefet partisi Demokrat Parti (PD) lideri Pier Luigi Bersani ''dönüm noktası'' olarak nitelerken, İtalyan siyasetinde yeni bir sayfanın açıldığını belirtti.