Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de New York Borsası'nda işlem gören hisse senetleri ve Avrupa ortak para birimi euro, İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi'nin istifa planının, yeni bir liderin Euro Bölgesi'ndeki en büyük ikinci büyük borç yüküyle daha iyi baş edebileceği beklentilerini artırmasının ardından, önceki kayıplarını geri alarak yükseldi.

Emtia grubu ralli yaparken, ABD Hazine tahvilleri kazançlarını tersine çevirdi. Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi yüzde 0.5 yükselerek, New York saati ile 14:20'de 1,267.17 puana çıktı. Endeks gün içinde yüzde 0.5 kadar düşmüştü. Euro dolar karşısında yüzde 0.3 değer kazanarak 1.3814 dolar seviyesine çıktı. Avrupa ortak para birimi 16 önemli para biriminin 10'u karşısında değer kazandı. Emtia fiyatlarını takip eden S&P GSCI Endeksi, petrol fiyatlarının Ağustos ayından bu yana en yüksek seviyesine çıkmasının etkisi ile yüzde 0.8 yükselerek son iki ayın en yüksek seviyesine ulaştı. 10 yıl vadeli ABD Hazine tahvilinin faizi, gün içinde dört baz puan düştükten sonra bu kaybını geri alarak yüzde 2.04 seviyesine çıktı ve önceki kapanışına göre fazla değişiklik göstermedi.

İtalya Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano, Berlusconi'nin parlamentonun kemer sıkma tedbirlerini onaylamasının ardından görevini bırakacağını kaydetti. Berlusconi'nin bütçesinin onaylanması, ancak bu onayın mutlak çoğunlukla gelmemesi ülkede siyasi belirsizliğin artacağı endişelerini yoğunlaştırdı. Bunun etkisi ile 10 yıl vadeli İtalyan tahvilinin faizi yüzde 6.77'ye çıkarak euro dönemi rekorunu kırdı.

Raleigh, North Carolina'da First Citizens Bancshares Inc.'den şef yatırım yetkilisi Eric Teal, "Liderlik değişimi piyasalara soluk aldırdı," dedi ve "Bir rejim değişikliği, yeni fikirlerin gelmesi açısından, çözümün bir parçası olabilir. Uzun vadede, yeni liderliğin getireceği B ve C planlarının ne olduklarına bakmamız gerek. Bu nedenle, piyasa yükselmeye devam edebilir" değerlendirmesinde bulundu.