Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Altın vadeli kontratları, Avrupalı liderlerin bölgedeki borç krizini kontrol altına alamayacakları endişelerinin değerli metale yönelik güvenli liman talebini artırmasının etkisi ile, yaklaşık yedi haftalık bir sürenin ardından ons başına 1,800 dolar seviyesinin üzerini gördü.

İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi'nin bugünkü rutin bütçe oylamasında mutlak çoğunluğu sağlayamaması, istifa çağrılarının yoğunlaşmasına neden oldu ve Başbakan Berlusconi, Cumhurbaşkanı'na kemer sıkma tedbirlerinin parlamentoda onaylanmasının ardından istifa edeceğini söyledi. Fed Başkanı Ben S. Bernanke, işsizliği düşürmek için daha fazla parasal teşviğin gerekebileceğinin işaretini verirken, Avrupa Merkez Bankası geçen hafta sürpriz bir şekilde faiz indirimine gitmişti. Altın Eylül ayının sonundan bu yana yüzde 11'lik bir ralli gerçekleştirdi.

Houston merkezli Streettalk Advisors'ın CEO'su Lance Roberts, "Avrupa'daki kargaşa altına yeniden korku alımlarını getirdi," dedi ve "Ayrıca merkez bankalarından gelen yeni bir parasal gevşeme dalgası altına destek oluyor" değerlendirmesinde bulundu. 

Aralık vadeli altın kontratları yüzde 0.5 yükselerek, New York saati ile 13:347'de ons başına 1,799.20 dolara ulaştı. Kontrat gün içinde 1,804.40 dolara kadar çıkmış ve 21 Eylül'den bu yana en yüksek seviyesini görmüştü. Fiyatlar piyasa sonrası işlemlerde ons başına 1,785.70 dolara indi.