Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'de enflasyonun yavaşlaması ve İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi'nin istifası sonrası Asya hisse senetleri ve Kore para birimi won üç gün içinde ilk kez yükselirken, bakır son bir haftanın en hızlı günlük yükselişine hazırlanıyor.

MSCI Asya Pasifik Endeksi Tokyo saati ile 16:30'da yüzde 1.1 yükarıda seyrederken, Hong Kong'da işlem gören Çin hisselerini içeren Hang Seng China Enterprises Endeksi yüzde 2.4'lük bir sıçrama gerçekleştirdi. Euro Stoxx 50 endeks vadeli kontratı yüzde 0.9'luk bir çıkış gerçekleştirirken, Aralık vadeli Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks kontratı, dünkü yüzde 1.2'lik yükselişinin ardından yüzde 0.5 geriledi. Kore para birimi won, Kore'de işsizlik oranının düşmesinin ardından yüzde 0.3 yükseldi. Euro dolar karşısında yüzde 0.3 düşerek 1.3795 dolar seviyesine indi. Bakır yüzde 0.6 yükselirken, petrol fiyatları yükselişini altıncı güne de taşıdı.

Çin'de tüketici fiyatları enflasyonu, Eylül ayında yıllık yüzde 6.1 çıktıktan sonra Ekim ayında yüzde 5.5'e yavaşladı. Üretici fiyatları ise ekonomistlerin tahminlerinden daha fazla düştü. Bu veriler, Çin hükümetinin ekonomiyi soğutmaya yönelik politikaları bir miktar gevşetebileceği beklentilerini artırdı. İtalya Başbakanı Berlusconi, ülke tahvillerinin faizlerinin euro döneminin en yüksek seviyesine çıkmasını takiben, parlamentonun gelecek hafta kemer sıkma tedbirlerini onaylaması sonrası istifa edeceğini kaydetti.

Citigroup Inc.'nin Hong Kong ofisinden şef Asya stratejisti John Woods, "Şimdi enflasyonun gevşemekte olduğunu görüyoruz. Bu durum, Asya merkez bankalarının daha fazla büyüme yandaşı stratejiye geçebileceğini işaret ediyor," dedi ve "Piyasalar, Avrupa'da siyasi belirsizliklere yönelik kısa vadeliçözümleri olumlu karşılayacak" değerlendirmesinde bulundu.

MSCI Asya Pasifik Endeksi'nde, düşen bir hisse karşılığı yaklaşık iki hisse değer kazandı. Bu hareket, endeksin iki gün süren yüzde 0.9'luk düşüşün ardından çıkış yapmasına yardımcı oldu. Japonya'da Nikkei 225 Endeksi yüzde 1.2 yükselirken, Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 1.2 ve Hong Kong'da Hang Seng Endeksi yüzde 1.7'lik çıkışlar gerçekleştirdi.