Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya para birimleri, ekonomik verilerin bölgede ekonomik toparlanmanın sürmekte olduğu yolundaki iyimserliği desteklemesi ve Avrupa'da borç krizi görünümündeki rahatlamanın dolara yönelik güvenli liman alımlarını azaltması sonrası, kore para birimi won öncülüğünde değer kazandı.

Won, Kore'de işsizlik oranının geçen hafta beklenmedik bir şekilde düşmesinin ardından iki günlük düşüşünü tersine çevirdi. Yuan, Çin'de yavaşlayan enflasyonun politika yapıcılara ekonomiyi destekleyici yönde adımlar atması için potansiyel yaratacağı beklentisi ile rekor seviyeler yakınında seyrediyor. Asya hisse senetleri, İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi'nin parlamentonun gelecek hafta kemer sıkma tedbirlerinin onaylamasının ardından istifa edeceğini açıklaması sonrası değer kazandı. 

Bangkok'ta Sumitomo Mitsui traderı Kozo Hasegawa, "İtalya Başbakanı'nın istifasına tepki olarak piyasalarda bekleyişler bir mikar iyileşiyor," dedi ve "Avrupa borç krizi tamamen çözülmeden burada muhtemelen keskin yükselişler görmeyeceğiz" değerlendirmesinde bulundu.

Kore wonu dolar karşısında yüzde 0.3 yğkselerek, dolar başına 1,117.32 seviyesine yükseldi. Malezya para birimi ringgit yüzde 0.3 yükselişle 3,1155 seviyesine çıkarken, Filipinler pesosu yüzde 0.2 değer kazanarak 43.025 seviyesine çıktı. Çin yuanı ise yüzde 0.07 değer kazanarak 6.3415 seviyesine yükseldi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi, iki günlük düşüşünü tersine çevirerek yüzde 1.1 yükseldi. Avrupa maliye bakanları dünkü toplantılarında, Avrupa kurtarma fonu EFSF'nin 440 milyar eurodan (608 milyar dolar) 1 trilyon euryo çıkarılması konusunda yatırımcılar ve kredi derecelendirme kuruluşları ile istişarede bulunmaları ile birlikte, miktarı artırılmış kurtarma fonu konusunu gelecek aya bırakma kararına vardılar.