Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya'da Tokyo Borsası hisse senetleri, İtalya'da zor durumdaki Başbakan Berlusconi'nin nihayet istifa kararı almasının, Avrupa'nın üçüncü büyük ekonomisinin Yunanistan'ı izleyerek temerrüte düşebileceği endişelerini azaltması sonrası, iki günlük düşüşünü tersine çevirdi. 

Piyasa değeri açısından Japonya'nın üçüncü büyük otomobil üreticisi Nissan Motor Co. yüzde 2 değer kazandı. Nomura Holdings Inc. dünkü düşüşün ardından, yüzde 4.1'lik bir sıçrama gerçekleştirdi ve aracı kurumlara gelen alımlara öncülük etti. Dün zararlarını saklaması için danışmanlara yüklü paralar ödendiğini açıklayan Olympus Corp. yüzde 20'lik bir kayıp daha yaşadı. Rulman üreticisi Jtekt Corp., Avrupa Komisyonu'nun sektör şirketlerini antitröst ihlalleri konusunda incelemeye almasının ardından, rulman üreticilerine gelen satışlara öncülük etti. 

Nikkei 225 Endeksi yüzde 1.2 yükselerek günü 8,755.44 puandan tamamladı. Daha geniş tabanlı Topix Endeksi ise yüzde 1.5 yükselerek 749.40 puandan kapandı. Japon hisseleri, İtalya'daki liderlik krizinin ülkede harcamaların azaltılması konusunu olumsuz etkileyeceği beklentilerine bağlı olarak son iki günde değer kaybetmişri. 

Tokyo'da Sumitomo Trust & Banking Co.'dan piyasa stratejisti Ayako Sera, "İtalya'da başbakanın değişmesi politik riskleri bir anlamda azaltacaktır" dedi ve "Berlusconi'nin istifası piyasa için kısa vadeli olumlu bir faktör" değerlendirmesinde bulundu.