Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yen, yatırımcıların Avrupa'da siyasi tansiyonun biraz azalmasının ardından güvenli liman para birimlerine yönelik taleplerini azaltması sonrası, Japonya Merkez Bankası'nın para birimini zayıflatmak için müdahale edeceği beklentilerinin azalması sonucu, önemli para birimlerinin çoğu karşısında değer kazandı. Japon para birimi dolar karşısında, Japonya Maliye Bakanlığı'nın para birimindeki yükselişi durdurmak için en büyük çaplı müdahalesini yaptığı tarih olan 31 Ekim'den bu yana en yüksek seviyesine çıktı.

Euro dolar karşısında, LCH Clearnet SA'nin müşterilerinden İtalyan tahvillerindeki işlemleri için daha yüksek teminat talep etmesi sonrası değer kaybetti. Avustralya doları, yarın açıklanacak olan ve yükselmesi beklenen Avustalya Ekim ayı işsizlik oranı verisi öncesi değer kaybetti. 

Londra'da Royal Bank of Canada'nın RBC Capital Markets biriminden Döviz strateji müdürü Adam Cole, "Dolar-yen'de arz-talep dengesi, bir müdahale olmazsa, paritenin düşmesinin kaçınılmaz olduğunu işaret ediyor," dedi ve "Tekrar müdahale etmeleri için paritenin tekrar düşük seviyelere yaklaşması gerek. Böyle olsa bile müdahalenin garanti olduğunu düşünmüyorum. Bu, para birimindeki güçlülüğü yönetme politikası, para birimindeki zayıflamayı sağlama değil" değerlendirmesinde bulundu.

Yen dolar karşısında yüzde 0.1 yükselerek, Londra saati ile 09:17'de dolar başına 77.69 yen seviyesine çıktı. Yen 77.54'e çıktı ve 75.35 ile 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana en yüksek seviyesini gördüğü tarih olan 31 Ekim'den bu yana en yüksek düzeyine ulaştı. Japon para birimi euro karşısında dünkü seviyesi olan 107.52'ye göre yüzde 0.4 değer kazandı ve 107.14 seviyesine yükseldi. 17 ülkenin ortak para birimi euro dolar karşısında, erken saatlerde yüzde 0.2 değer kazandıktan sonra yüzde 0.6 düşerek 1.3748 dolar seviyesine indi. Barclays Bank Plc ve Totan Research Co.'nun hesaplamalarına göre, Japonya Merkez Bankası 31 Ekim'deki müdahalede rekor miktar olan 8 trilyon yen (103 milyar dolar) sattı.