Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa hisse senetleri, İtalya ve Almanya tahvillerinin faizlerinin arasındaki farkın euro döneminin en yüksek seviyesine ulaşması ve İtalyan tahvillerinin CDS'lerinin rekor seviyeye çıkmasının ardından, dört günün üçünde değer kaybetti Asya hisse senetleri yükselirken, ABD endeks vadeli kontratları aşağı yönde hareket etti.

Avrupa'nın en büyük bankası HSBC Holdings Plc yüzde 5.7 değer kaybetti. Dexia SA, Belçika hükümetinin ülke içindeki bölümü kamulaştırması nedeniyle bankanın özkaynaklarında düşüş olduğunu açıklamasının ardından yüzde 11 düştü. Avrupa'nın en büyük posta hizmetleri şirketi Deutsche Post AG, tüm yıl için tahminini yükseltmesinin etkisi ile yüzde 3'lük bir sıçrama gerçekleştirdi.

Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 2.3 düşerek, Londra saati ile 11:46'da 235.06 puana düştü. Hisseler, İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi'nin istifasının olumlu etkisi ile yüzde 1'lik bir çıkış göstermişti. Avrupa hisse senetlerinin gösterge endeksi, Euro Bölgesi'nin İtalya ve İspanya'yı krizden koruyabileceği yolundaki iyimserlikle, 22 Eylül'de gördüğü bu yılın en düşük seviyesininin halen yüzde 9 üzerinde. 

Paris'te Robeco Gestions SA'nın yatırım müdürü Yves Maillot, "Bu, İtalya'nın hazine borçları konusunda negatif bir spiral," dedi ve "Hali hazırda zor bir durumla karşı karşıyayız. İtalya'nın borç seviyesi çok ama çok büyük bir sorun. İtalya'da liderliğin değişmekte olduğu yolundaki iyi habere karşın, sorun daha derin" değerlendirmesinde bulundu.

Aralık vadeli Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks kontratı yüzde 2.5 düşerken, MSCI Asya Pasifik Endeksi, Çin'de enflasyonun yavaşladığı haberleri üzerine yüzde 0.8 yükseldi.