Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro dolar karşısında, Başbakan Silvio Berlusconi'nin istifası sonrası İtalya'nın da Yunanistan gibi, kemer sıkma planlarını uygulayacak denli güçlü bir hükümet kurma konusunda zorluklarla karşılaşacağı endişelerinin etkisiyle son dört haftanın en düşük seviyesine geriledi.

Avrupa ortak para birimi yen karşısında da, takas kuruluşu LCH Clearnet SA'nın İtalyan tahvillerindeki işlemler için müşterilerinden ekstra teminat talep etmesin ve buna bağlı olarak, İtalyan tahvillerinin faizlerinin rekor seviyelere yükselmesinin ardından son iki haftanın en düşük seviyesine indi. Dolar, 10 yıl vadeli ABD Hazine tahvillerinin faizinin, yatırımcıların güvenli liman aramasının etkisi ile son bir haftanın en hızlı düşüşünü göstermesi ile birlikte değer kazandı. Güney Afrika para birimi rand, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's Investors Service'in ülke kredi notunu düşürmesinden sonra hızlı bir değer kaybı yaşadı.

Toronto merkezli Bank of Montreal'den Döviz direktörü Matthew Perrier, "Temel yönlendirici İtalyan faizlerindeki yukarı hareketti ve bu, piyasada geniş tabanlı bir riskten kaçınma eğilimi yarattı" dedi.

Euro dolar karşısında yüzde 1.7 düşerek, New York saati ile 09:36'da 1.3605 dolar seviyesine indi ve 11 Ekim'den bu yana en düşük seviyesini gördü. 17 ülkenin ortak para birimi yen karşısında yüzde 1.7 düşerek 105.72 yen seviyesine indi. Bu parite gün içinde 105.57 yen seviyesine kadar inerek, 27 Ekim'den bu yana en düşük seviyesini gördü. Yen dolar karşısında fazla bir değişiklik göstermeyerek dolar başına 77.71 yen seviyesinde kaldı. Yen erken saatlerde 77.54 seviyesini gördü ve 75.35 yen ile 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana en düşük seviyeyi gördüğü tarih olan 31 Ekim'den bu yana en düşük düzeyine indi.

Perrier, "Euro dolar karşısında 1.35'lerin orta seviyelerinde biraz destek bulabilir, ancak bu piyasanın onu ne kadar yükseltmek istediğine ve bunu durdurmak için Avrupa'dan gelecek güçlü haberleri görp görmeyeceğimize bağlı" dedi.