Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de New York Borsası'nda işlem gören hisse senetleri, İtalyan tahvil faizlerinin euro döneminin rekor seviyelerine çıkmasının Avrupa'daki borç krizinin kötüleşmekte olduğu endişelerini artırmasının ardından sert düştü. Bu hareketle birlikte, Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi iki günlük yükselişin ardından yönünü aşağı çevirdi.

Bank of America Corp. ve Morgan Stanley, takas kuruluşu LCH Clearnet SA'nın İtalyan tahvillerindeki işlemlerde müşterilerden ekstra teminat talep etmesinin ardından Avrupa bankalarına gelen güçlü satışların etkisi ile en az yüzde 3.1'lik düşüşler gerçekleştirdi. General Motors Co., Avrupa sonuçları için tahminlerini geri çekmesinin ardından yüzde 8.4'lük hızlı bir değer kaybı gösterdi. Adobe Systems Inc., eski ürünleri üzerindeki odaklanmasını azaltması ile birlikte istihdam kısıntısına gideceğini açıklamasının ardından yüzde 12 kaybetti.

S&P 500 Endeksi yüzde 2.5 düşerek, New York saati ile 10:10'da 1,243.88 puana indi. Endeks önceki iki seansta yüzde 1.8 yükselmişti. Dow Jones Endeksi ise 272.50 puan ya da yüzde 2.2 gerileyerek 11,897.68 puana düştü. Avrupa hisse senetlerinin gösterge endeksi Stoxx Europe 600, 1o yıl vadeli İtalyan tahvilinin faizinin euro döneminde ilk kez yüzde 7 seviyesini aşmasının ardından, erken saatlerdeki kazançlarını geri verdi ve yüzde 2 geriledi.

Cincinnati'de Fifth Third Asset Management'tan şef yatırım yetkilisi Keith Wirtz, "Bu, asla sonu gelmeyen bir korku filmi gibi" dedi ve "Sorun, Avrupa'daki ekonomilerin büyük bölümünün büyük boyuta gelen borçlarını sürdüremez olması. Bu baş ağrısı uzun süre devam edecek. Soruna neden olan bu" değerlendirmesinde bulundu.