Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Yunanistan'da, iki büyük parti olan iktidardaki PASOK ve ana muhalefet Yeni Demokrasi'nin (ND) desteğiyle oluşturulması kararlaştırılan ulusal birlik hükümetiyle ilgili uzlaşma arayışları sürerken, Yunanistan Başbakan Yardımcı ve Maliye Bakanı Evangelos Venizelos, Lukas Papadimos'un yeni hükümetin başbakanı olacağına ilişkin haberlerin gerçeği yansıtmadığını söyledi.

Venizelos yaptığı açıklamada, son günlerde basında çıkan "balon" haberlerin tahrik edici düzeye geldiğini ifade ederek, "ben haziranda Maliye Bakanlığını üstlenmem için baskı görürken, bu görevi Lukas Papadimos'un üstlenmesini önermiştim. Ancak o, bunu ret etti. Ben, Maliye Bakanlığı'nda kendim istediğim için değil, bunu milli bir görev olarak gördüğüm için bulunuyorum" diye konuştu.

Bu arada, Yunan basınında çıkan haberlerde, PASOK ve Yeni Demokrasi Partisi'nin, Papadimos'un, başbakanlık görevini üstlenmesi için öne sürdüğü koşulları kabul etmedikleri için vazgeçtikleri öne sürüldü.

Haberlerde, Papadimos'un, başbakanlık görevini üstlenmesi için hükümette kendi elemanlarının da yer almasını ve gerekli görüldüğü takdirde, erken seçim tarihinin ileriye alınmasıyla ilgili koşulların PASOK ve ND tarafından kabul edilmediği belirtildi. Haberlerde ayrıca, Papadimos'tan vazgeçilmesinin ardından, başbakanlık görevi için Avrupa Toplulukları Adalet Divanı Başkanı Vasilis Skuris'in isminin konuşulduğu ifade edildi.

Yunan devlet televizyonu NET, dün Başbakan Yorgo Papandreu ve ana muhalefet ND lideri Andonis Samaras'ın, geçici ulusal birlik hükümetinde Lukas Papadimos'un başbakan olması konusunda uzlaşmaya vardığını duyurmuştu.

Diğer yandan, Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas'ın öğle saatlerinde tüm siyasi parti liderlerini cumhurbaşkanlığı konutunda toplantıya çağırdığı bildirildi.