Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de New York Borsası'nda işlem gören hisse senetleri, İtalyan tahvil faizlerinin rekor seviyelere çıkması ile birlikte, Avrupalı liderlerin Euro Bölgesi sorunlarını çözemeyeceği endişelerine bağlı olarak sert düşüşlerle karşılaştı. Bu hareket sonucu, Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi Ağustos ayından bu yana en hızlı düşüşünü gerçekleştirdi.

Morgan Stanley ve Goldman Sachs Group Inc., takas kuruluşu LCH Clearnet SA'nın İtalyan tahvillerinde işlem yapan müşterilerinden ekstra teminat talep etmesinin Avrupalı bankalara sert satışlar getirmesinin ardından en az yüzde 8.7 düştü. General Motors Co., Avrupa sonuçları için hedefini geri çekmesinin ardından yüzde 11 geriledi. Adobe Systems Inc., eski ürünleri üzerinde odaklanmasını azaltması ile birlikte istihdam kısıntısına gitmeyi planlaması ile birlikte yüzde 8.3 değer kaybetti.

S&P 500 Endeksi yüzde 3.67 düşerek günü 1,229.10 puandan tamamladı. Endeks önceki iki seansta yüzde 1.8 yükselmişti. Dow Jones Endeksi ise 389.24 puan ya da yüzde 3.20'lik kayıpla 11,780.94 puandan kapandı. Avrupa hisse senetlerinin gösterge endeksi Stoxx Europe 600, 10 yıl vadeli İtalyan tahvillerinin faizinin euro döneminde ilk kez yüzde 7 seviyesini aşmasının ardından, erken saatlerdekş kazançlarını geri vererek yüzde 1.7 düştü.

Cincinnati'de Fifth Third Asset Management'tan şef yatırım yetkilisi Keith Wirtz, "Bu, asla sonu gelmeyen bir korku filmi gibi" dedi ve "Sorun, Avrupa'daki ekonomilerin büyük bölümünün, büyük boyuta gelen borçlarını sürdüremez olması. Bu baş ağrısı uzun süre devam edecek" değerlendirmesinde bulundu.

Bugün hisse senetlerinde görülen hızlı düşüş, S& P 500 Endeksi'nde ayın başından bu yana görülen kazançların geri verilmesine neden oldu. Hisse senetleri Ekim ayında, Avrupalı liderlerin bölgedeki borç sorununu çözmek için adımlar atmakta olduğu yolundaki iyimserliğin etkisi ile, beş ay süren düşüş sürecine son vermişti. Gösterge endeksler dün, İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi'nin istifasının, yeni liderin borç krizini kontrol altına alabileceği iyimserliğini getirmesi sonrası yükselmişti. Takas kuruluşu LCH Clearnet'in Fransa birimi, yedi ila 10 yıl vadeli İtalyan tahvillerinde yapılan işlemler için müşterilerine uyguladığı teminat oranını yüzde 11.65'e çıkardığını duyurdu. Kuruluş, 7 Ekim'de yaptığı açıklamada, bu oranı yüzde 6.65 olarak duyurmuştu. Bu açıklama, Avrupa piyasalarında olumlu havayı bozdu ve sert satışların gelmesine neden oldu.