Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

-Atatürk, 73 yıl önce hayata gözlerini yumduğu Dolmabahçe Sarayı'ndaki odasında törenle anıldı

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, 73 yıl önce hayata gözlerini yumduğu Dolmabahçe Sarayı'ndaki odasında düzenlenen törenle anıldı.

Sarayın Harem Bölümü 71 numaralı odasında düzenlenen anma töreni, TBMM Başkanlığı, İstanbul Valiliği, Türk Silahlı Kuvvetleri, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve sivil toplum kuruluşlarının çelenklerini Atatürk'ün ebediyete intikal ettiği yatağın üzerine bırakılmasıyla başladı.

Atatürk'ün hayata gözlerini yumduğu saat 09.05'de sirenlerin çalmasıyla birlikte saygı duruşunda bulunuldu ve ardından İstiklal Marşı okundu.

Törene, TBMM İdare Amiri Mustafa Kabakcı, İstanbul Vali Yardımcısı Harun Kaya, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Hüseyin Eren, Türkiye Ermeniliği Patrikliği Ruhani Meclis Başkanı Başrahip Tatul Anuşyan'ın da aralarında bulunduğu sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Daha sonra Mavi Salon'a geçen Kabakcı, Dolmabahçe Sarayı Özel Defteri'ni imzaladı.

TBMM İdare Amiri Kabakcı, deftere şunları yazdı:

''Aziz Atatürk, ideallerle ve mücadelelerle geçmiş bir ömrün sona erdiği günde huzurundayız. Aziz Atam, kurduğun devlet güçlenerek yoluna devam ediyor. 1937'de işaret ettiğin kardeş devletlerimiz de kuruldu. Şu anda yeryüzünde Türk milletine ait 6 tane bağımsız devletimiz var. Gösterdiğin hedefler doğrultusunda dünyanın en güçlü Türk Devleti'ni kurmanın azmi ve gayreti içindeyiz. İlke ve inkılaplarından vazgeçmedik, vazgeçmeyeceğiz. Türk Cumhuriyeti'ni bizi emanet eden siz ve silah arkadaşlarınıza minnetle, şükranla anıyoruz. Ruhun şad olsun.''

Kabakcı, daha sonra yazdığı metni yüksek sesle okudu.



-Dolmabahçe Sarayı, vatandaşların akınına uğradı

Atatürk'ün 10 Kasım 1938'de saat 09.05'te hayata gözlerini yumduğu odada Türk bayrağı örtülü yatağının iki yanında 2 er saygı nöbeti tuttu. Nöbet tutan erlerin tören sırasında duygulandığı görüldü.

Atatürk'ün hayata gözlerini yumduğu oda, sabah saatlerinden itibaren 7'den 70'e vatandaşların akınına uğradı. Vatandaşlar, beraberlerinde getirdikleri karanfilleri, Atatürk'ün yatağına ve çevresine bıraktı.

Atatürk'ün odasında gerçekleştirilen resmi tören, muayede (tören salonu) ve sarayın dışına konulan ekranlardan da izlendi.

Atatürk'ün hayata gözlerini yumduğu oda, törenin ardından tekrar vatandaşların ziyaretine açıldı.

Bu arada, Milli Saraylar Daire Başkanlığı tarafından hazırlanan ''Fotoğraflarla Atatürk'' ve ''Dönemin Basınında 10 Kasım'' sergileri de ziyarete açıldı.

 

-Taksim Cumhuriyet Anıtı'nda tören düzenlendi

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün ebediyete intikalinin 73. yıl dönümü dolayısıyla Taksim Cumhuriyet Anıtı'nda tören düzenlendi.

İstanbul Valiliği, 1. Ordu Komutanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve diğer kurum ve kuruluşların çelenklerinin anıta bırakılmasıyla başlayan törende, saat 09.05'te saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Bu sırada, Taksim Meydanı'ndaki vatandaşlar da saygı duruşunda bulundu, sürücüler araçlarını durdurdu.

Daha sonra, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Anıt Özel Defteri'ni imzaladı.

Vali Mutlu, deftere şunları yazdı:

''Büyük Önder Atatürk, bugün yurdumuzun her köşesinde olduğu gibi, aramızdan ayrılışınızın 73. yıl dönümü anma törenlerinde, İstanbul halkıyla huzurlarınızdayız. 'Benim naçiz vücudum elbet bir gün toprak olacaktır. Ancak Türkiye Cumhuriyeti devleti ilelebet payidar kalacaktır' diyerek, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin sonsuza dek yaşatılmasını hedef gösterdiniz. Bizler bu ülkünün aydınlık yolunda yürümeye devam edeceğiz. Türk milleti, devleti ile kenetlenerek barış içinde kardeşçe yaşamanın verdiği güçle ülkemizi dünyanın en zengin ülkeleriyle aynı düzeye getirmek için çalışıyor. Bu hedefe mutlaka ulaşacağız. Birlik ve beraberliğimize, bölünmez bütünlüğümüze mani olmaya çalışan tüm engelleri aşıp Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni sonsuza kadar yaşatacağımıza huzurunuzda söz veriyoruz. Ruhun şad olsun.''

Vatandaşların üst aramasından geçirilerek alana alındığı tören boyunca, çatılarda keskin nişancılar görev yaptı.

 

-Boğaziçi Köprüsü'nden geçen araçlardan inen sürücüler saat 09.05'te çalan sirenle saygı duruşunda bulundu

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu büyük önder Mustafa Kemal Atatürk, ebediyete intikalinin 73. yıl dönümünde çeşitli etkinliklerle anılırken, saat 09.05'te Boğaziçi Köprüsü'nde hayat durdu.

Atatürk'ün hayata gözlerini yumduğu saat olan 09.05'te köprü üzerindeki araçlar durdu ve sürücüler, siren sesine araç kornalarıyla katılarak Atatürk'ü andı.

Sürücüler, aynı anda araçlarından inerek saygı duruşunda bulundu.

 



-Ulu Önder, Selanik Atatürk Evi Müzesi'ndeki törenle anıldı

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, ebediyete intikalinin 73. yılında, Bursa'nın merkez Osmangazi Belediyesi tarafından düzenlenen programla, Selanik Atatürk Evi Müzesi'nde anıldı.

Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar ve beraberindeki 60 kişilik heyet, Büyük Önder'in doğduğu evde düzenlenen anma törenine katıldı.

Tören öncesi gazetecilere açıklama yapan Türkiye'nin Selanik Başkonsolosu Tuğrul Biltekin, ailesiyle Selanik'e 2 ay önce geldiğini belirterek, ''Selanik'e tayinimizin çıktığı zaman anneme telefon açtım. 'Anne, Selanik'e gidiyorum' dedim. İlk söylediği şey, 'Baban hayatta olsa mutluluktan ağlardı' demek oldu'' diye konuştu.

Biltekin, Selanik'in çok özel bir yer olduğunu dile getirerek, şöyle devam etti:

''Burada olmak, Atatürk'ün evinin yanında olmak sorumluluğunu yüklenmek bizim için çok önemli. Burada benim ilk 10 Kasım törenim. Sanki burada her şey yüz ile bin ile katlanmış gibi. Hissimiz ve hissiyatımız öyle. Buraya gelen vatandaşlarımızın hissiyatını iki ay boyunca izleme imkanı buldum. Onlar da aynı hissiyatta. Sizi aramızda görmekten çok mutluyuz. O'nun kişiliğinde, Türkiye Cumhuriyeti'ni, vatan sevgimizi, birliğimizi, milletimizi, bütünlüğümüzü anıyoruz. Gazi ve şahitlerimizi de anıyoruz. Van depreminde hayatını kaybedenleri anıyoruz. Bizim için çok önemli bir gün. Bizi biz yapan günlerden bir tanesi.''



-Dündar'ın konuşması

Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar da ''Atamızın bizlere gösterdiği bir hedef var, muasır medeniyetler noktasına çıkma konusunda'' diyerek, şöyle devam etti:

''Hakikaten biz Türkiye sınırlarını aşıp dışarı çıktığımızda, Türkiye'nin O'nun gösterdiği hedefte ne derece emin adımlarla ilerlediğini ve geldiğimiz noktayı çok net görüyoruz. Türkiye'nin gelmiş olduğu noktayı görmek için yurt dışına çıkmak gerekiyormuş. Biz Osmangazi Belediyesi olarak bu geleneğimizi sürdüreceğiz. Bursa'da Balkan göçmeni çok vatandaşımız var. Onlarla birlikte gelip Atamızın doğduğu evde onu anıyoruz. Bu vesileyle de hem bölgesel barışa, dostluğa katkıda bulunuyoruz hem de burada kalan insanların torunlarını buraya getirerek, doğdukları köylere götürüyoruz. Onun da mutluluğunu yaşıyoruz. 10 Kasım ile birlikte olunca bunun manası daha da kıymetli oluyor.''

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından BJK Koleji, Feyziye Mektepleri Vakfı Ayazağa Işık İlköğretim Okulu ve Çerkezköy Hacı Zümbül Anadolu Lisesinden öğrenciler, şiirler okundu.

10 Kasım oratoryosu ise duygusal anların yaşanmasına sebep oldu. Bakırköy Belediyesinden gelen engelli sanatçılar Ata'nın sevdiği şarkıları seslendirdi.

Törenin ardından Başkonsolos Biltekin'i ziyaret eden Başkan Dündar, daha sonra Ata'nın doğduğu ve bugün müzeye dönüştürülen evi gezdi.

Banyodan yatak odasına, mutfaktan çalışma odasına kadar Atatürk'ün dünyaya geldiği evinin tüm odalarını gezen heyet, yetkililerden bilgiler aldı.

Ata'nın kıyafetlerinden, yemek takımlarına kadar evde kullanılan tüm eşyaları tek tek inceleyen heyet üyeleri hatıra fotoğrafı çektirdi.

-Atatürk, ebediyete intikalinin 73. yılında Bursa'da anıldı

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, ebediyete intikalinin 73. yılında Bursa'da anıldı.

Atatürk Anıtı'ndaki törende Bursa Vali Yardımcısı Vedat Müftüoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Garnizon ve Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Ümit Yılmaz ile diğer yöneticiler, çelenk sundu.

Siren eşliğinde saygı duruşu ve ardından İstiklal Marşı'nın okunmasından sonra buradaki program sona erdi.

Anma programı, Tayyare Kültür Merkezi'ndeki etkinlikle devam etti.

-Ulus'taki Atatürk Anıtı'na çelenk konuldu

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün ölümünün 73. yılı dolayısıyla Ulus'taki Atatürk Anıtı'na çelenk konuldu.

Ulus Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'na çelenklerin konulmasının ardından, saat 09.05'te 2 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı ile göndere çekilen bayrak, daha sonra yarıya indirildi.

Törene, aralarında Ankara Valiliği, Ankara Büyükşehir Belediyesi, Ankara Garnizon Komutanlığının da bulunduğu kamu kurum ve kuruluşlarının yetkilileri, okulların bayrak ve flama gruplarıyla okul yöneticileri, öğretmenler ve vatandaşlar katıldı.

-Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk Kazakistan'ın başkenti Astana'da anıldı

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün 73. yılında Kazakistan'ın başkenti Astana'da düzenlenen törenle anıldı.

Türkiye'nin Astana Büyükelçiliğinde düzenlenen anma töreni yerel saatle 9'u 5 geçe başladı. Türkiye'nin Astana Büyükelçisi Lale Ülker, Askeri Ataşe Şenol Yeloğlu, Büyükelçilik personeli ile Kazakistan'da yaşayan Türklerin katıldığı törende Atatürk büstüne çiçek bırakıldı.

Astana Büyükelçisi Lale Ülker, Atatürk'ün ölümünün üzerinden 73 yıl geçmiş olmasına rağmen, kendisinin hala özlem ve hasretle anıldığını, O'nun tüm dünyaya örnek olan eşsiz bir devlet adamı olduğunu söyledi.

 

-Türkiye'nin Bakü Büyükelçiliği'nde anma programı düzenlendi

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün 73. yıl dönümünde Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de de anıldı.

Türkiye'nin Bakü Büyükelçiliği önünde yapılan anma törenine, Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi Hulusi Kılıç, Bakü Askeri Ataşeliği yetkilileri ve büyükelçilik personeli katıldı.

Anma töreninde, büyükelçilik içinde bulunan Atatürk anıtına çelenk bırakılmasından sonra bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Anma töreninden sonra büyükelçilikteki ''Nuri Paşa Salonu''nda Bakü Askeri Ataşeliği'nin hazırladığı anma programı düzenlendi.

Anma programında sunulan sinevizyon gösteriminden sonra Büyükelçi Kılıç bir konuşma yaptı. Kılıç konuşmasında, Türkiye'nin dünyada 16'ncı büyük ekonomiye sahip olduğunu hatırlatarak, Türkiye'nin kurulmasında ve güçlü devlet olmasında Atatürk'ün büyük katkılarının olduğunu ifade etti.

Öte yandan Azerbaycan'da faaliyetlerini yürüten Türk okullarında da anma törenleri düzenlendi.

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün 73. yıl dönümünde Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta da anıldı.

Aşkabat'taki Atatürk anıtına Türkiye Büyükelçiliği tarafından düzenlenen anma töreni yerel saatle 9'u 5 geçe başladı. Türkiye'nin Aşkabat Büyükelçisi Şevki Mütevellioğlu'nun da katıldığı törene, elçilik mensupları, Türk iş adamları, öğrenciler ve basın mensupları katıldı.

Törende, Atatürk ve şehitler anısına yapılan saygı duruşunun ardından iki ülkenin milli marşları okundu. Büyükelçi Mütevellioğlu parktaki Atatürk büstüne çelenk koydu. Ardından iş adamları, öğrenciler ve diğer katılımcılar anıta çelenk bıraktılar.

Anma töreninde konuşan Büyükelçi Şevki Mütevellioğlu, Atatürk'ün tüm dünyanın artık yok olacağına inandığı bir ulusa onurunu, kişiliğini, özgürlüğünü ve bağımsızlığını kazandıran bir devlet adamı, bir dünya lideri olduğunu söyledi.