Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Borç kriziyle mücadelede cılız ve geç önlem almakla eleştirilen Euro Bölgesi, ekonomik entegrasyon yolunda dev bir adım olarak görülen ortak tahvil çıkarılmasını gündemine aldı.

AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, Avrupa Parlamentosu'ndaki konuşmasında, ortak tahvil çıkarılmasının ''Euro Bölgesi'nde ekonomik uyum ve yönetişim için tabii çözüm olduğunu'' söyledi.

Barroso, Euro Bölgesi'nde ortak merkez bankasının ardından ortak hazinenin de temelini oluşturacak ve ekonomi yönetiminde Brüksel'in etkinliğini artıracak ortak tahvilin ''sorumluluk ve dayanışma ilkeleriyle uyumlu olması gerektiğini'' vurguladı.

Ekonomik ve parasal işlerden sorumlu AB Komiseri Olli Rehn de Euro Bölgesi'nde ortak tahvil projesiyle ilgili genel çerçeveyi çizen resmi belgeyi 23 Kasım'da açıklayacaklarını bildirdi.

Yunanistan, Portekiz, İtalya ve İspanya gibi piyasalardan borçlanamayan ya da tahvil satmak için yüksek faiz maliyetini üstlenmek zorunda kalan ülkelerin taraftarlığını yaptığı ortak tahvil fikrine en fazla itiraz Almanya'dan geliyor.

Euro Bölgesi'nde yayılan borç krizi nedeniyle güvenli liman arayan yatırımcılara son derece düşük faizle tahvil satabilen Almanya, ortak tahvil uygulamasının borçlanma maliyetini artırmasından endişe ediyor.

Euro Bölgesi'nde ortak tahvil çıkarılmasıyla ilgili en çok tartışılan öneri, Avrupa Merkez Bankası eski Başkanı Jean-Claude Trichet ve İtalya Maliye Bakanı Giulio Tremonti tarafından yapıldı.

Tremonti/Trichet önerisinde ''E-bonds'' adı verilen Euro Bölgesi ortak tahvili, kurulacak Avrupa Borçlanma Ajansı adlı ortak hazine tarafından çıkarılacak.

Euro ülkeleri, ortak tahvil üzerinden gayri safi yurtiçi hasılalarının yüzde 40'ına kadar düşük faizle borçlanabilecek. Bu kapsamdaki tahvillere euro ülkleri en az yüzde 50 oranında garantör olacak. Daha fazla borçlanmak isteyen ülkeler ortak hazine garantisinden mahrum kalacakları için daha yüksek faiz ödemeyi göze alacak. Böylece ülkeler düşük faiz cazibesiyle borçlarını indirmeye teşvik edilecek.

Ortak borçlanmayla ABD'dekine eşdeğer büyüklükte tahvil piyasasına kavuşacak Avrupa, bu yolla daha fazla yabancı sermaye çekebilmeyi hedefliyor.

-Bölge sistemik krizle karşı karşıya

Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, euro bölgesinin çözüm için bütün ülkelerin güçlü taahhüdünü gerektiren sistemik krizle karşı karşıya olduğunu söyledi.

Barroso, Avrupa Parlamentosunda yaptığı konuşmada, ''Biz gerçekten, bütün ülkelerin güçlü taahhüdünü gerektiren, ek ve çok önemli önlemlere ihtiyaç duyulan sistemik krizle karşı karşıyayız'' dedi.

Euro Bölgesi üyesi 17 ülke arasında, Avrupa Birliği'nin geride kalan 10 üyesine zarar vermeksizin ekonomik bütünleşmenin derinleştirilmesi gerektiğini vurgulayan Barroso, Avro Bölgesi ülkelerinin bütçelerinin sıkı denetimi ve ekonomik hedeflerine ulaşmaları için yeni önlemlerin gelecek ay uygulamaya konulacağını ifade etti.