Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de sanayi üretimi Ekim ayında beklenenden daha hızlı arttı. Bu durum, imalat sanayinin dördüncü çeyrek büyümesine katkıda bulunduğunu işaret ediyor.

Fabrikalar, madenler ve kamu hizmetlerindeki üretim, ylül ayında yüzde 0.1 düştükten sonra, Ekim ayında yüzde 0.7 yükseldi. Bloomberg News'un anketine katılan 83 ekonomistin tahminlerininm medyanına göre, sanayi üretiminin yüzde 0.4 artması bekleniyordu. Toplamın yüzde 75'ini kapsayan fabrika üretimi ise yüzde 0.5 arttı.

Üreticiler, hem ABD içinde hem de dışında satışların artmasından faydalanıyor ve bu durum, küresel yavaşlamanın ABD'de imalat sanayini olumsuz etkileyeceği endişelerini azaltıyor. Düşük stokların yenilenme ihtiyacı, tatil sezonuna yaklaşılması ile birlikte artmakta olan tüketici harcamalarından dolayı fabrika üretimlerini daha da destekleyebilir.

Pittsburgh'da  PNC Financial Services Group Inc. ekonomisti Mekael Teshome, veri öncesi yaptığı değerlendirmede, "İmalat sanayi oldukça iyi seyrediyor ve bunun yeni yıla girerken sürmesini bekliyoruz" dedi ve "İhracat büyümenin temel faktörü ve stokların yenilenmesi ve iyileşen tüketim de olumlu etkide bulunacak" değerlendirmesinde bulundu.

Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminleri yüzde 0.1 ile yüzde 0.8 artış arasında gerçekleşti. Eylül ayı sanayi üretimi ise yüzde 0.2 artıştan yüzde 0.1 düşüşe revize edildi.