Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Küresel finans hizmetleri sektöründeki istihdam kaybı bu yıl, Citigroup Inc., BNP Paribas SA ve Bank of America Corp.'un da maliyetleri azaltmaya yönelik istihdam kısıntısı adımları ile birlikte, 200,000 seviyesini aşmaya çok yaklaştı.

Bu yılın başlarında üst yönetimde kayda değer değişikliğe giden ABD bankası Citigroup, konuya yakın bir kaynağa göre, CEO Vikram Pandit'in maliyeti düşürme çabaları dahilinde, istihdamda 3,000 kişilik bir kısıntıya gidebilir. Fransa'nın en büyük bankası BNP Paribas, yatırım bankacılığı biriminde, büyük bölümü sermaye piyasaları ve yapılandırılmış finans elemanlarından gelecek, yaklaşık 1,400 kişilik istihdam kısıntısına gidileceğini duyurdu. Bank of America da, dün Avrupa'daki hisse senetleri bölümünden personel çıkaracağını açıklamıştı.

Bu istihdam kısıntıları, bu yıl finans şirketlerince açıklanan toplam 195,000 kişilik istihdam kısıntısına ilave oldu. 2009 yılında bu rakam 174,000 seviyesindeydi. Finans şirketleri, Avrupa borç krizinin piyasaları olumsuz etkilemesi, hisse sendi ve tahvil işlemlerinden gelen gelirleri azaltması ve şirket birleşme ve satınalmalarını azaltması sonucu, personel sayısını azaltıyorlar. Düzenleyici kuruluşlar da bankaları, riskli işlemler için daha fazla sermaye ayırmaya zorluyor ve bu durum, sabit getirili menkul kıymetler birimlerinin karını azaltıyor.

Londra'da Kennedy Group'un CEO'su, 41 yaşındaki Jason Kennedy, "Bu kadar kötüsünü görmedim" dedi ve "Gelecek de belirsiz. Bu durum 14 ya da 15 ay daha sürer. 2012 açık bir şekilde kayıp yıl" değerlendirmesinde bulundu.