Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Hisse senetleri ve euro, İngiltere Merkez Bankası'nın, Avrupa'da borç krizinin çözüme kavuşturulamamasının küresel ekonomiye hasar verebileceği yönündeki açıklaması sonrası değer kaybetti. Petrol fiyatları, stokların düşmekte olduğu spekülasyonlarına bağlı olarak, Temmuz ayından bu yana ilk kez varil başına 100 dolar seviyesini aştı.

Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi yüzde 0.5 düşerek, New York saati ile 09:30'da 1,252.16 seviyesine inerken, Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.2 geriledi. Euro dolar karşısında yüzde 0.4 değer kaybederek 1.3487 dolar seviyesine indi. İtalyan ve İspanyol tahvillerinin temerrüte karşı sigorta primleri (CDS'ler) tüm zamanların en yüksek seviyelerinden gevşerken, 10 yıl vadeli İtalyan tahvillerinin faizi geriledi. Bu hareket, Avrupa Merkez Bankası'nın bu ülkelerin tahvillerini satın aldığı yolundaki haberlerin ardından gerçekleşti.

İngiltere Merkez Bankası politika yapıcıları, bugün, Avrupalı yetkililerin kargaşayı çözememelerinin küresel ekonomi üzerinde "önemli ters etkilere" neden olabileceğini belirttiler. İşlemler hakkında bilgi sahibi olan ancak işlemlerin gizli olmasından dolayı isimlerini açıklamayan iki kaynağa göre, Avrupa Merkez Bankası bugün normalden daha fazla miktarda İtalyan tahvili satın aldığını kaydetti. İtalya'da hükümeti kurmakla görevlendirilen Mario Monti bugün kabinesini açıkladı. ABD'de sanayi üretimi geçen ay beklenenden daha hızlı artarken, tüketici fiyatları endeksi dört ayda ilk kez düşüş gösterdi.

Stoxx 600 Endeksi'nde, yükselen bir hisse akrşılığı iki hisse değer kaybetti. Electricite de France SA, Fransa'da muhalefetteki Sosyalist ve Yeşiller'in 24 nükleer reaktörün 2024 yılına kadar kapatılmasına yönelik bir kampanya için biraraya gelmeleri sonucu yüzde 4.6 değer kaybetti. Dünyanın en büyük viedo oyunu ve müzik şirketlerinin sahibi Vivendi SA, karının analistlerin tahminlerinden daha iyi çıkmasının etkisiyle yüzde 3.7 değer kazandı.

İtalya'nın CDS'leri dokuz baz puan düşerek 586 baz puana inerken, İspanya CDS'leri yedi baz puanlık düşüşle 474 baz puana geriledi.