Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa'nın borç krizinin başka ülkelere sıçramasının ekonomik büyümeyi baltalayacağı spekülasyonu ve merkez bankalarının para politikalarını esnetmeleri için üstlerinde baskı oluşması ile euro, dolar karşısından dünün ardından bugün de 5 haftanın düşüğünde seyrediyor.

17 ülkenin para birimi olan euro, dolar karşısında bu haftaki kaybını uzattı. İspanya'nın bugün 4 milyar euro ( 5.4 milyar dolar) ve Fransa'nın da 8.2 milyar dolarlık tahvil satışına gitmesi bekleniyor. Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi ise yarın Frankfurt'ta konuşacak. Dolar Endeksi ise ekim ayından beri en yüksek seviyesini gördü. Ekonomistlerin tahminlerine göreyse bugün açıklanacak olan imalat sanayi verilerinde artış görülecek.

"ABD ile Avrupa arasında ayrışma görüyoruz. ABD ekonomisi yukarı yönlü hareket ederken Avrupa ekonomisi ise resesyonun sınırlarında dolaşıyor." diyen Sidney merkezli Commonwealth Bank of Australia baş para stratejisti Richard "Bu ekonomik trendlerde ayrışma ve Avrupa Merkez'in daha fazla faiz indirimine gitmesi ihtimali euro üstünde baskı oluşturuyor." yorumunda bulundu.

Tokyo'da yerel saat ile 13.07'de 1.3475 doları gören euro, dün New York'ta 1.3463 dolardan işlem görmüştü. Euro, yen karşısında 10 ekimden beri en düşük seviyesini görerek 103.41 yen oldu. Yen ise dolar karşısından 77.06 dolardan 77.02 dolara geldi. Dolar Endeksi ise 10 ekimden beri en yüksek olan  78.467 seviyesine ulaştı.