Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fitch Ratins, ABD bankalarının, Avrupa borç krizi derinleşirse ve beş sorunlu ülkenin de ötesine yayılırsa, kredi notlarının kötüleşeceğine yönelik "ciddi bir riskle" karşı karşıya olduğunu kaydetti.

Fitch, "Euro Bölgesi borç krizi zamanında ve düzenli bir şekilde çözülmezse, ABD bankacılık sektörünün geniş anlamda kredi görünümü kötüleşebilir" şeklinde görüş belirtti. Fitch, "yayılma" ile ne demek istediğini açıklamaksızın yaptığı değerlendirmede, "ABD bankalarının sorunlu Avrupa piyasalarındaki pozisyonları 'yönetilebilir' durumda, ancak yayılmanın daha da artması ciddi bir risk oluşturur" dedi.

Fitch, ABD bankalarının büyük Avrupa bankalarında ve GIIPS olarak adlandırılan ve borç sorunları olan Yunanistan, İrlanda, italya, Portekiz ve İspanya'daki "pozisyonlarının", kıtanın daha büyük ülkelerindekilere göre daha küçük çaplı olduğunu belirtti.

Fitch, altı büyük ABD bankası JPMorgan Chase & Co., Bank of
America Corp., Citigroup Inc., Wells Fargo & Co., Goldman Sachs
Group Inc. ve Morgan Stanley'in GIIPS ülkelerine bağlı risklerinin 30 Eylül itibariyle 50 milyar dolar olduğunu kaydetti. Fitch'e göre, Wells Fargo hariç bu bankaların Fransa'daki riskleri, Fransız bankalarındaki 114 milyar dolarlık risk dahil 188 milyar dolar. İngiltere'ye ve İngiliz bankalarına bağlı riskler ise sırasıyla 225 milyar dolar ve 51 milyar dolar.