Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Morgan Stanley'e göre Avrupa'nın borç krizinin artarak piyasaları bulandırmaya devam etmesi sebebi güvenli varlıklara olan talebi desteklerken altın da ciddi bir ralliyle 2012'de emtianın değerlenmesine öncülük edecek.

Morgan Stanley Avustralya'nın metal piyasası üstünde 20 yıldan fazla çalışmış olan metal piyasaları baş ekonomisti Peter Richardson, "Altının tüm zamanların rekorunu bir kere daha kırması için çok büyük şansı var." yorumunda bulundu. Richardson, altının ilk yarıda 2,200 dolar rekorunu kıracağını iddia ederken bakırın da yine aynı şekilde detsekleneceğini belirtti.

Altın, yatırımcının varlığını, değeri düşen hisse senetleri ve para birimleri ile enflasyon tehdidinden korumak istemesi ile 11 yıldır rallisini sürdürerek yüzde 24 değer kazandı. Milyarder yatırımcı John Paulson, portföyündeki SPDR altın varlıklarını üçüncü çeyrek sonu itibarı ile 3'te 1 oranında indrimesine rağmen hala daha dünyanın en büyük altın yatırımcısı konumunda bulunuyor. Dünya Altın Konseyi'ne göreyse merkez bankaları altın rezervlerini genişletmeyi sürdürecekler.

"Euro bölgesi krizi sonuca yaklaşıyormuş gibi görünmüyor ve Avrupa'daki finansal salgın henüz daha işin başında." diyen Richardson, "Kredilerdeki daralma, bilançolara yazılan zararlar... Bunlar finansal piyasalarda pek de istenen hareketler değil ve bunun nasıl sonuçlanacağını görmek de oldukça güç olacak." yorumunda bulundu.

6 eylül tarihinde 1,921.15 rekorunu kıran spot altının onsu bugün Singapur'da yerel saat ile 11.17'de 1,758 dolardan işlem gördü. Merkez bankaları tarafından bu yılkki net altın alımları ise eylül ayı sonu itibarı ile 220 tona ulaştı.