Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'de konut fiyatları ekim ayında, 70 kentin 33'ünde değer kaybetti ve hükümetin emlak engellemelerini genişletmesi ve bu yıl ulusal ortalama konut fiyatlarını açıklamayı bırakmasından bu yana en kötü performansını gösterdi.

İstatistik ofisinden bugün yapılan açıklamaya göre, Wenzhou kentinde konut fiyatları yüzde 4.6 düşüşle, ortalamanın 10 katı geriledi ve düşüşe öncülük etti. Doğu bölgesindeki bu şehirde, küçük işletmeler üzerindeki kredi daralması, Başbakan Wen Jiabao'nun geçen ay kenti ziyaretine ve mali yardım sözü vermesine neden oldu.

Gayrımenkul geliştirme şirketleri China Vanke Co. ve Poly Real Estate Group Co., birinci el konut fiyatlarının Shanghai, Shenzhen ve Guangzhou kentlerinde düştüğünü gösteren verinin açıklanamasının ardından yüzde 3'ün üzerinde değer kaybetti ve diğer emlak şirketlerinin hisselerine gelen satışlara öncülük etti. Wen, bu ay yaptığı açıklamada, fiyatlarda olası balonu önlemek için depositoları ve mortgage koşullarının artırılmasının ardından, hükümetin emlak için getirdiği engellemeleri gevşetmeyeceğini kaydetmişti.

Hong Kong'da Mizuho Securities Asia Ltd.'den ekonomist Shen Jian-guang, "Çin'de konut fiyatları için dönüm noktası geldi," dedi ve Fiyatlar yalnızca birinci el konut fiyatlarında ve büyük kentlerde değil, daha küçük kentlerde ve ikinci elde de düşüyor" değerlendirmesinde bulundu.

Barclays Capital Research'dekiler dahil bazı analistler ve CBRE Global Investors gibi varlık yöneticileri, konut fiyatlarındaki düşüşlerin, ekonomik büyüme üzerinde baskı oluşturan sıkılaştırma tedbirlerinde gevşeme getireceğini bekliyorlar. Hükümet bu yıl yaklaşık 40 kentte, depositoları ve mortgage koşullarını artırmış ve konut alımlarında kısıtlar getirmişti. Merkez bankası da bu yıl üç kez faiz artırmış ve zorunlu karşılıkları da altı kez yükseltmişti.