Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin'de konut fiyatlarının düşmesi, kötü kredi riskinin yükselmesi ve Avrupa'daki borç krizinin kötülemesiyle Çin Borsası değer kaybetti. Şanghay Endeksi son 1 ayın en sert düşüşüne işaret etti.

Çin'in en büyük imar şirketleri China Vanke Co. ve Poly Real Estate Group Co., konut fiyatlarının Ekim ayında 70 şehrin 33'ünde düşüş kaydetmesi üzerine yüzde 3'ün üzerinde değer kaybetti. Bank of China Ltd., Çin Bankacılık Düzenleme Komisyonu'nun yerel hükümetler tarafından desteklenen bazı projelerin para kaynaklarının azalabileceğine ilişkin uyarısının ardından yüzde 1 düştü. Jiangxi Copper Co. ve PetroChina Co., petrol ve metal fiyatlarındaki düşüşün etkisiyle emtia üreticilerindeki kayıplara öncülük etti.

Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 1.8 kayıpla 2,417.89 puana geriledi. Bu hafta yüzde 2.6 değer kaybeden endeks, 21 Ekim haftasından bu yana en kötü performansını sergiledi. CSI 300 Endeksi yüzde 2.1 düşüşle 2,607.39 puana çekildi. Bloomberg China-US 55 Endeksi de yüzde 2.2 düşüş kaydetti.

KOnut fiyatlarındaki düşüşün, sektördeki şirketlerin kâr marjlarının düşebileceği anlamına geldiğini, bunun da emlak hisselerini ve dolayısıyla endeksi aşağı çekeceğini belirten Hongyuan Securities Co.'nun analistlerinden Tang Yonggang, "konut kredilerdeki temerrüt riskinden ötürü bu, Çin'deki kötü kredileri artırabilir. Avrupa'daki borç krizi de yatırımcıları psikolojik olarak etkiliyor" dedi.

Şanghay Bileşik Endeksi bu yıl merkez bankasının parasal sıkılaştırma önlemlerinin etkisiyle yüzde 14 değer kaybetti. Endeks, tahmini kazançların 11.5 katı üzerinden fiyatlanıyor. Bu rakam 21 Ekim'de 10.8 ile rekor düşük seviyesini kaydetmişti.