Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Ekonomik büyümenin, Avrupalı liderlerin bölgedeki borç krizine çözüm bulamamasıyla kötülediğine ilişkin sinyaller Asya paralarına değer kaybettirdi. Asya paraları, Eylül'den bu yana en sert haftalık düşüşüne yöneldi.

Bloomberg-JP Morgan Asya Dolar Endeksi 3. haftasında da değer kaybetti. Güney Kore wonu ve Hindistan rupisi, Japonya ve Çin'de imalatın yavaşlamadığını, Singapur ve Filipinler'de de ihracatların azaldığını gösteren bu ayki olumsuz ekonomik verilerin ardından Asya paralarındaki düşüşe öncülüj etti. Singapur ve Filipinler bu çeyrekte büyüme tahminlerini aşağı çekerken, Endonezya da geçtiğimiz hafta beklenmedik şekilde faizlerde 50 baz puanlık indirime gitti.

Bu yılın başından bu yana sıkça görülen belirsizliğin, Avrupa'dan bir çözüm gelmemesiyle de birlikte, bu yılın sonlarına kadar devam edeceğini savunan Credit Agricole CIB'nin küresel Döviz stratejisi birimi müdürü Mitul Kotecha, emtia ve gelişen piyasa paralarının kısa vadede baskı altında kalmayı sürdüreceğini öngördü.

Güney Kore wonu bu hafta ABD doları karşısında yüzde 0.7 düşüşle 1,134.32 seviyesine geriledi. Rupi yüzde 1.6 kayıpla 50.905'ten, Endonezya rupesi yüzde 0.6 zayıflayarak 9,025'ten işlem gördü.

Asya Borsaları da bugün İspanya ve Fransa'da faizlerin yükselmesiyle değer kaybetti. Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings 16 Kasım'da Avrupa'daki mali krizine zamanında çözüm bulunamaması hâlinde ABD bankacılık sektörünün de kötüleşebileceğini söylemişti.