Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Citigroup Inc., Avrupa'daki borç krizinin yatırımcıları tedbirliliğe yöneltmesiyle, gelişen piyasa hisse senedi fonlarından 5 haftadan bu yana ilk kez çıkışların görüldüğünü açıkladı.

EPFR Global'in verilerinden yararlanan Citigroup analisti Markuz Rosgen, 16 Kasım'da sonlanan haftada gelişen piyasalardan 183 milyon dolarlık fon çekildiğini söyledi.

Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Barroso 16 kasım'da Avrupa Birliği'nin "gerçek bir sistemik kriz"le karşı karşıya olduğunu ve ekonomik toparlanmanın durduğunu ifade etti. Almanya Başbakanı Angela Merkel ise dün Fransa'nın ortak euro tahvili çıkarılması ya da Avrupa Merkez Bankası'nın son kredi mercii olarak kullanılması yönündeki çağrılarını reddetti.

Rosgen, "AB'nin önündeki bir dizi belirsizlik sebebiyle, yatırımcılar pozisyon almaktan kaçınıyor ve yeni pozisyonlar için bir netlik bekliyor" dedi.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 1.1 düşüşle 941.72 puana gerileyerek bu haftaki kayıplarını yüzde 3'e çıkardı. Endeksteki şirketler, tahmini kazançlarının 10.2 katından işlem görüyor. Endeks 4 Ekim'de 25 ayın en düşük seviyesine gerilemesinin ardından yüzde 14 ralli yaptı ve bu yılın kayıplarını yüzde 18'le sınırladı.

Morgan Stanley'nin gelişen piyasalar ve Asya baş stratejisti Jonathan Garner, 15 Kasım'da MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi'nin 2012'nin sonu itibariyle 1,355 puana yükselebileceğini öngörmüştü. Diğer yandan 14 Kasım tarihli UBS AG raporu da gelişen piyasalarda 2012'de yüzde 13 yükselebileceği tahminine yer verdi ve yükselişin "hisse senedi risk primlerinin" normalleşmesine bağlı olduğunu aktardı.

Çin ve Tayvan'da net girişler görülürken, Hong Kong ve Kore'de çıkışlar hakimdi.