Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de öncü göstergeler endeksi Ekim ayında beklenenden daha hızlı yükseldi. Bu durum, dünyanın en büyük ekonomisinin 2012 yılının başında büyümeye devam edeceğini işaret ediyor.

Conference Board tarafından açıklanan ve önümüzdeki üç ila altı aylık bir dönem için görünüme ilişkin beklentileri yansıtan öncü göstergeler endeksi, Eylül ayında yüzde 0.1 artış gösterdikten sonra, Ekim ayında yüzde 0.9 yükselerek Şubat ayından bu yana en hızlı yükselişini gerçekleştirdi. Bloomberg News'un anketine katılan 56 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre, bu verinin yüzde 0.6 artması bekleniyordu.

Tüketici harcamalarında, imalat sanayinde ve konut yapım sektöründeki yükselişler ile birlikte daha az sayıda insanın işini kaybetmesi, ekonominin Avrupa borç krizinden kaynaklanan türbülans ile iyi mücadele ettiğini gösteriyor. Ancak yüzde 9 gibi yüksek bir seviyede seyreden işsizlik oranı ve ABD'de bütçe açığını kısma konusundaki çabaların kilitlenmesi, güvenin olumsuz etkilenmesine neden oluyor. Bu durum ise büyümenin yukarı yönde hareket etmesini engelleyebilir.

Dallas'ta Comerica Inc. başekonomisti Robert Dye, "Ekonomik koşullar iyileşiyor," dedi ve "Tüm gözler Avrupa'da kalmaya devam ediyor ve Avrupa'nın durumu büyük bir bilinmeyen. Daha zayıf da olsa, ABD'de bütçe açığı konusunda siyasetçilerin anlaşmaya varamaması da belirsizlik yaratıyor" değerlendirmesinde bulundu.