Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İspanya Merkez Bankası'nın kreditörlerin bilançolarında verdikleri, ancak geri dönmeyen  ipoteğe dayalı krediler için daha fazla karşılık ayırması birçok bankayı zora sokacak. İspanyol Merkez Bankası’nın getirdiği bu zorunluluk, kreditörlerin sorunlu borçlarını elinden çıkarmaya yönelik zorlama olarak değerlendiriliyor.

İspanyol kreditörlerinin elinde 308 milyar euroluk konut tahvili bulunuyor.

Madrid merkezli Mac Group yönetici ortağı Pablo Cantos'a göre konut sektörüne yönelik iş yapan küçük ve orta ölçekli bankalar, geleceği konusunda tedirginlik taşıyor. Cantos, merkez bankasının getirmiş olduğu zorunluluk sonucu, İspanya'da sadece 4 banka kalacağını belirtti.

Cantos, muhalefette olan Halk Partisi Başkanı Mariano Rajoy'un 20 Kasım’daki seçimleri kazanması durumunda, bankaların daha fazla baskı ile karşı karşıya kalacaklarına dikkat çekiyor ve Halk Partisi’nin bankacılık sistemini temizleme ve yeniden yapılandırma sözlerini hatırlatıyor.

Price Waterhouse Coopers yetkililerine göre ise İspanyol bankacılık sisteminde yeni konsolidasyon dalgası geliyor.  

Takipteki alacaklar konusunda da, 9.2 milyar euro ile Banco Santader başta yer alırken, Banco Popular 6.05 milyar euro ile ikinci, Garanti Bankası’nın ortağı BBVA ise 5.87 milyar euro  ile 3. sırada yer alıyor.